Revidert nasjonalbudsjett: Dette betyr det for lommeboken

Lavere ferjepriser og ny brusavgift er blant nyhetene i revidert nasjonalbudsjett. Men utover dette er det få endringer som påvirker forbrukerne direkte.

Ferjeprisene skal kuttes og det innføres avgift for e-sigaretter og et nytt system for brusavgiftene. Foto: Erlend Aas / NTB
Ferjeprisene skal kuttes og det innføres avgift for e-sigaretter og et nytt system for brusavgiftene. Foto: Erlend Aas / NTB Vis mer
Publisert

I det reviderte budsjettet, som ble lagt fram tirsdag, foreslår regjeringen å bruke 120 millioner kroner på å redusere ferjeprisene med 10 prosent i andre halvår. Innen 2025 er planen at prisene skal halveres, noe stortingsflertallet har bestilt fra regjeringen.

Mange hadde håpet at regjeringen skulle kutte mer i avgiftene på matvarer, alkohol og tobakk i det reviderte budsjettet, for å hindre grensehandel. Men på dette punktet kom det få endringer fra statsbudsjettet.

– Det er uklokt av regjeringen å tviholde på høye avgifter på varer som vi vet at nordmenn vil grensehandle for milliarder av kroner når grensene på et tidspunkt gjenåpner, sier Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke.

Det reviderte budsjettet må imidlertid gjennom Stortinget for å bli vedtatt, og der kan det tenkes at Frp krever flere avgiftskutt for å gi budsjettet flertall.

Billigere lettbrus

En ting som blir endret, er imidlertid avgiften på brus og andre alkoholfrie drikkevarer. Den blir fra 1. juli satt ut ifra hvor mye sukker de inneholder, og lettbrus blir dermed billigere.

Denne endringen er allerede kjent fra statsbudsjettet, men nå er systemet for avgiften klart.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer