Vis mer

Rettssaken har begynt: Dette vet vi så langt om drapet på Lisa Holm (17)

– Jeg elsker min mann og stoler på han, sier kona til tiltalte.

(upublisert) Opprettet


 


 1. 7. juni: 17 år gamle Lisa Holm ble meldt savnet


  I sommer, nærmere bestemt 7. juni, ble svenske Lisa Holm meldt savnet av sine foreldre i Lidköping i Sverige.

  Ifølge Expressen hadde 17-åringen sendt sms til sine foreldre i 18.30-tiden, om at hun var på vei hjem fra en kafé i Kinnekulle utenfor Lidköping hvor hun hadde fått sommerjobb. Men hun dukket aldri opp.


 2. 9. juni: Politiet gikk ut med bildet av den savnede jenta


  Tre dager etter forsvinningen av Lisa, slapp politet en ny pressemelding om at ingen personer hadde blitt pågrepet. Samme dag gikk politiet ut med navn og bildet på 17-åringen.

  - Foreldre har gitt sin godkjenning til media om å publisere navn og bilde, opplyste politiet til Aftonbladet.


 3. 9. juni: Fant flere av Lisas eiendeler


  Dagbladet skrev at politiet hadde funnet en hanske, en ødelagt mobil og et telefondeksel liggende spredt på et jorde bare noen få hundre meter fra kafeen der Holm var på jobb, før hun begynte å gå hjem søndag kveld.

  - Vi vet ikke når DNA-testene er klare, men det vi vet er at det så langt ikke er gjort funn som har ført til noe gjennombrudd, og vi har ikke pågrepet noen i saken, sa pressetalsmann i Västra Götaland-politiet, Stefan Gustafsson, til Dagbladet.


 4. 11. juni: Over 100 personer ble avhørt av politiet


  Minst 100 mennesker ble avhørt av politiet i etterforskningen av 17-åringens forsvinning.

  - Vi har begynt å gå gjennom hvert hus mellom Källby og Husaby, fortalte Lars Johansson i Skaraborg-politiet, ifølge Aftonbladet.

  Den frivillige organisasjonen Missing People organiserte de frivillige søkene. Ifølge TV 2 var det rekordmange som deltok i søket etter Lisa Holm.

  Dagbladet skrev at over 900 mennesker, redningshunder, politifolk og -helikoptre var med for å lete etter jenta sammen med organisasjonen Missing People.


 5. 12. juni: Lisa Holm ble funnet død og tre personer ble pågrepet


  Fem dager etter hun forsvant ble tre personer tatt med av politiet, bare noen få hundre meter fra arbeidsplassen Holm, meldte VG.

  – Jeg kan bekrefte at tre personer er brakt inn til avhør, i forbindelse med ytterligere funn gjort i jakten på forsvunnede Lisa Holm, sa pressekontakt Ulla Brehn ved politiets region Vest i Sverige til VG.


  På en pressekonferanse samme kveld bekreftet politiet at det med all sannsynlighet var den savnede Lisa Holm som ble funnet.

  - Politiet har i løpet av kvelden funnet en død person vi bedømmer at høyst sannsynlig er Lisa Holm, sa Jenny Widén, pressetalsperson ved politiet i Västra Götaland.

  Kort tid senere bekreftet politiet at den døde var Lisa Holm. Ifølge Aftonbladet ble jenta identifisert av sine foreldre.


 6. 14. juni: To litauiske menn siktet og kvinne pågrepet


  Ifølge Dagbladet var tre pågrepne er av utenlandsk opprinnelse, hvor to drapssiktede var menn. En kvinne ble siktet for å ha skjult en forbrytelse, og alle tre er i 30-åra.

  Samme dag meldte svenske Expressen at de to mennene var et litauisk brødrepar, Brødre på 31 og 35 år var begge mistenkt for drapet på svenske Lisa Holm (17).

  De to mennene var i Sverige som sesongarbeidere.

  Den tredje av de pågrepne var en kvinne i 30-årene, som ble mistenkt for å skjule forbryterne. Kvinnen er ikke litauisk statsborger, ifølge avisen. Flere medier meldte om at hun er gift med en av de drapssiktede mennene.


 7. 16. juni: Brødrene varetekstfengslet


  Ifølge TV 2 ble begge brødrene på 31 og 35 år varetektsfengslet i to uker siktet for delaktighet i drapet på Lisa Holm.

  Kvinnen som var pågrepet, som også er ektefellen til den eldste broren, ble varetektsfengslet i en uke. Hun ble siktet for å ha skjult en forbrytelse. TV 2 skrev at alle tre nekter å ha noe med drapet å gjøre, og motsatte seg varetektsfenglingen.

  Statsadvokat Lars-Göran Wennerholm ønsket alle tre varetektsfengslet, blant annet på grunn av faren for bevisforspillelse og faren for at de kan rømme.
 8. 30. juni: Den yngste broren ble løslatt fra varetekt


  Den yngste av de to brødrene som var siktet for drapet på Lisa, ble løslatt fra varetekt.

  Ifølge TV 2 valgte Aktor Lars-Göran Wennerholm å ikke søke forlenget varetektsfengsling for 31-åringen, dette grunnet de tekniske bevisene mot ham var svekket.

  Påtalemyndigheten mente derimot at bevisene mot den eldre broren, hadde styrket seg og ba om at han ble varetektsfengsles i ytterligere to uker.

  Kvinnen ble sluppet fri etter en uke i varetekt, ifølge Aftonbladet.


 9. 7. juli: Lisa Holm ble gravlagt


  Tirsdag 7. juli ble 17-åringen gravlagt i Säters kirke utenfor hjembyen Skövde, nøyaktig én måned etter at hun sendte faren en siste SMS.

  Et hundretalls mennesker deltok i begravelsen av den unge tenåringen, ifølge Expressen GT.


 10. 20. juli: Ble ikke drept der hun ble funnet død


  Lisa, som ble funnet drept i et bygg like ved gården Martorp, litt øst fra kafeen Blomberg der hun jobbet, ble ikke drept på stedet der likfunnet ble gjort, meldte Göteborgs-Posten.

  Ifølge avisa antok politiet at hun ikke ble drept på samme stedet som hun ble funnet.

  Ifølge avisa skal de siktede i saken, som jobbet på en låve rett over veien fra der Lisa jobbet, og den enes kone, ha blitt fotografert, hvor bildet viste de tre «legge fra seg eller ta med seg noe i terrenget fra en parkert bil».


 11. 24. august: Obduksjonsrapporten ble klar


  NTB kunne melde om at obduksjonsrapporten ville styrke politiets teori om hvordan Holm ble drept.

  Ifølge etterforskerne ble blodspor fra den siktede 35-åringen funnet på Holms klær og eiendeler.

  – Vi har et bilde av hva som har hendt, og det bildet styrkes av obduksjonsrapporten, sa Lars-Göran Wennerholm ved statsadvokatkontoret i Skövde.


 12. 23. oktober:


  Ifølge VG ble den drepte Lisa (17) funnet gjemt i et skap i en redskapsbod. Det kom fram da påtalemyndigheten presenterte tiltalen mot 35-åringen som antas å ha drept jenta.

  Avisa skriver videre at ifølge påtalemyndigheten ble hun hengt, og 35-åringen skal ha gjemt kroppen i et klesskap i en redskapsbod etter drapet. Motivet for handlingen skal være seksuelt.

  Dagbladet skrev også at hun ble tapet over munn og nese før hun ble hengt.


 13. 27. oktober: Kona til tiltalte: - Jeg elsker min mann


  Dagen før rettssaken mot litauiske Nerijus Bilevicius (35), blir kona Irinia Bileviciene intervjuet av Expressen.


  – Jeg elsker min mann og stoler på han, sier hun til avisa.

  Hun er kona 35-åringen som er tiltalt for å ha drept 17-årige Lisa. I det ferske intervjuet vil hun ikke kommentere drapet, men sier hun føler med Lisas familie.


  – Jeg er utrolig lei meg på deres vegne. Jeg har selv barn, og kan knapt forestille meg hva de føler, forteller hun.


  Og hun har aldri tvilt på at hennes mann er uskyldig anklagd, skriver avisen.

  – Jeg har ikke tvilt et sekund på det. Ingenting har forandret seg mellom meg og han.
 14. 28. oktober: Rettsaken har startet


  I dag begynner rettssaken mot Nerijus Bilevicius (35) som er tiltalt for å ha drept Lisa Holm (17). Rettssaken vil ifølge Aftonbladet gå over fire dager, onsdag og torsdag denne uken, og mandag og tirsdag neste uke.

  Se alt fra første dag i rettssaken her.


 

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.