Republikanske kandidater fremmer teori om utskifting av hvit befolkning

Flere antatt moderate republikanske senatorkandidater fremmer den høyreekstreme konspirasjonsteorien om utskifting av den hvite befolkningen.

Wayne Jones mistet moren sin Celestine Chaney under angrepet på et kjøpesenter i Buffalo i USA. Her sitter han sammen med tanten JoAnn Daniels. Foto: AP / NTB
Wayne Jones mistet moren sin Celestine Chaney under angrepet på et kjøpesenter i Buffalo i USA. Her sitter han sammen med tanten JoAnn Daniels. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

Teorien, som Anders Behring Breivik og massedrapsmannen i Christchurch på New Zealand begrunnet sine angrep med, går ut på at det fins en hemmelig konspirasjon om at den hvite befolkningen i Europa skal byttes ut med en muslimsk befolkning.

Teorien blir nå brukt av et halvt dusin ellers moderate republikanske senatorer i sin valgkamp. De hevder at plottet går ut på å redusere den hvite andelen av befolkningen ved å slippe inn hundretusener av immigranter.

18 år gamle Payton Gendron skjøt og drepte ti mennesker på et kjøpesenter i Buffalo i New York. Rett før la han ut et manifest der han viste til skytingen i en moské i Christchurch på New Zealand i 2019 og til Anders Behring Breiviks terrorangrep på regjeringsbygget og AUFs sommerleir på Utøya i 2011. Foto: Erie County District Attorney's Office / AP / NTB
18 år gamle Payton Gendron skjøt og drepte ti mennesker på et kjøpesenter i Buffalo i New York. Rett før la han ut et manifest der han viste til skytingen i en moské i Christchurch på New Zealand i 2019 og til Anders Behring Breiviks terrorangrep på regjeringsbygget og AUFs sommerleir på Utøya i 2011. Foto: Erie County District Attorney's Office / AP / NTB Vis mer

Hittil har slike kommentarer i stor grad blitt oversett som et ledd i den harde tonen mot immigranter blant konservative i Trump-æraen.

Men massedrapet på ti svarte amerikanere i Buffalo, der gjerningsmannen trolig var inspirert av teorien, har satt søkelyset på hvordan deler av det republikanske partiet nå slutter seg til hvite nasjonalistiske tanker.

– Oversvømme landet

For tre uker siden anklaget en republikansk senatorkandidat i Arizona, Blake Masters, demokratene for å ville oversvømme USA med millioner av latinamerikanske immigranter «for å endre landets demografi».

Noen dager senere sa Eric Schmitt, som er justisminister i delstaten Missouri og kandidat til Senatet, at demokratene forsøker fundamentalt å endre landet gjennom ulovlig innvandring.

Senatorkandidaten i Ohio, JD Vance, anklaget demokratene for å forsøke å skifte ut velgerne og advarte mot en invasjon.

– Demokratene har besluttet at de ikke kan vinne gjenvalg i 2022 uten å hente inn et stort antall nye velgere for å ta plassen til dem som alt er her, sa han til Fox News.

Spår dommerdag for hvite

Noen av kandidatene benekter at deres uttalelser går på utskiftingsteorien, men fem eksperter på hatsnakk er ikke i tvil. De sier at uttalelsene fremmer grunnløs rasistisk teori, selv om kandidatene ikke nevner rase direkte.

– Kommentarer som dette illustrerer det essensielle i utskiftingsteorien. De forutser en rasemessig dommedag og hevder at det dreier seg om en overordnet plan. Det er bare språkbruken som er myket opp, sier professor Brian Hughes ved American University.

President Joe Biden og førstedame Jill Biden besøkte tirsdag kjøpesenteret i Buffalo der 13 mennesker ble skutt av en hvit 18-åring. Elleve av ofrene var svarte, ti av dem døde. Foto: AP / NTB
President Joe Biden og førstedame Jill Biden besøkte tirsdag kjøpesenteret i Buffalo der 13 mennesker ble skutt av en hvit 18-åring. Elleve av ofrene var svarte, ti av dem døde. Foto: AP / NTB Vis mer

– Den grunnleggende historien er den samme vi ser i hvit makt-chatter på internett: En fiende planlegger dommedag for hvite amerikanere ved å fylle landet med ikke-hvite, sier han.

En slik holdning er blitt en grunnleggende del av moderne konservativ appell til velgerne.

Tidligere president Donald Trump advarte gjentatte ganger mot en innvandringsinvasjon langs USA sørlige grense, og han nølte med å fordømme hvit makt-bevegelser i landet.

Biden fordømmer

President Joe Biden fordømte teorien og dem som sprer den, da han tirsdag kom til Buffalo for å treffe pårørende til de drepte i masseskytingen før helgen.

President Joe Biden and first lady Jill Biden visit the scene of a shooting at a supermarket to pay respects and speak to families of the victims of Saturday's shooting in Buffalo, N.Y., Tuesday, May 17, 2022. (AP Photo/Andrew Harnik)
President Joe Biden and first lady Jill Biden visit the scene of a shooting at a supermarket to pay respects and speak to families of the victims of Saturday's shooting in Buffalo, N.Y., Tuesday, May 17, 2022. (AP Photo/Andrew Harnik) Vis mer

– Hat, gjennom mediene, politikk og internett, har radikalisert noen fremmedgjorte, fortapte og isolerte mennesker til uten grunn å tro at de blir skiftet ut, det er ordet som brukes, skiftet ut, av andre folk som ikke ser ut som dem, sa han.

– Jeg appellerer til alle amerikanere om å avvise løgnen. Og jeg fordømmer dem som sprer den for å få makt, politisk myndighet og profitt, sa Biden.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer