Republikansk politiker kastes ut av Kongressen

Over to tredeler av medlemmene i Representantenes hus har stemt for å kaste ut republikaneren George Santos av forsamlingen, som er en del av Kongressen i USA.

Over to tredeler av George Santos' kolleger i Representantenes hus stemte fredag for å kaste ham ut av forsamlingen. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB
Over to tredeler av George Santos' kolleger i Representantenes hus stemte fredag for å kaste ham ut av forsamlingen. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB Vis mer
Publisert

I forrige uke fastslo etikkomiteen i huset at Santos har brukt valgkampmidler til private formål og sendt falske rapporter til den føderale valgkommisjonen. Den føderale påtalemyndigheten i New York har tiltalt ham for korrupsjon.

Hovedpersonen selv sa før avstemningen at han hadde regnet på det, og at han ikke lå særlig godt an.

– Jeg vet at jeg kommer til å bli utvist når dette forslaget skal stemmes over, sa Santos sist helg.

Kjempet til det siste

Han kjempet likevel mot å bli den sjette i historien som blir kastet ut av kollegene i den lovgivende forsamlingen. Det er 21 år siden forrige gang det skjedde.

– Jeg vil ikke gå uten kamp, sa Santos og påpekte at det er velgerne i New York som har sendt ham til Kongressen. Valgkretsen hans inkluderer New York-bydelen Queens og flere velstående områder på Long Island.

Det holdt likevel ikke, og til slutt ble forslaget om å fjerne ham vedtatt med 311 mot 114 stemmer. Det kreves at to tredeler av Huset stemmer for en utvisning. Det er en høy terskel, men etikkomiteens rapport var knusende.

Nektet straffskyld

I tillegg til urettmessig å ha tusket til seg offentlige midler, er Santos anklaget for å ha løyet om eiendeler, inntekter og gjeld.

– Alt i alt peker anklagene i tiltalen på at Santos var avhengig av uærlighet og bedrag for å bli valgt inn i Kongressen, der han ville berike seg selv, sa statsadvokat Breon Peace i et rettsmøte i mai. Da nektet Santos straffskyld og hevdet seg utsatt for en heksejakt.

– Jeg skal renvaske meg, lovet Santos.

Løy om flukt fra nazistene

Mediene har også avdekket en rekke løgner Santos har kommet med om sin egen bakgrunn og fortid.

Katolikken Santos har blant annet hevdet at han var jødisk. Da løgnen ble avdekket, hevdet han at han ikke hadde sagt han var «jewish», men «jew-ish» – fordi han hadde jødiske aner på morssiden.

Han har også hevdet at besteforeldrene flyktet fra nazistene under andre verdenskrig, men det var heller ikke sant.

I et intervju med New York Post innrømmet han at han hadde løyet om universitetsutdannelse og jobber i finanskonsernene Goldman Sachs og Citigroup.

(©NTB)

Mer om