Republikaneren George Santos nekter for å ha gjort noe galt

Kongressrepresentanten George Santos erklærte seg ikke skyldig i den omfattende tiltalen da han ble framstilt under et rettsmøte på Long Island onsdag.

George Santos, som sitter i Representantenes hus for Republikanerne, ble løslatt mot kausjon etter å ha fått forkynt en omfattende tiltale under et rettsmøte i New York onsdag. Foto: AP / NTB
George Santos, som sitter i Representantenes hus for Republikanerne, ble løslatt mot kausjon etter å ha fått forkynt en omfattende tiltale under et rettsmøte i New York onsdag. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det amerikanske justisdepartementet har blant annet tiltalt Santos for bedrageri og tyveri av offentlige midler, og han anklages også for å ha gitt uriktige opplysninger om aktiva, inntekter og gjeld til Representantenes hus.

Onsdag ble 34-åringen pågrepet utenfor en føderal rettsbygning på Long Island. Under rettsmøtet som fulgte ble den omfattende tiltalen i 13 punkter lest opp.

Her aksjonerer spansk politi mot en luksusvilla på Costa del Sol i Spania. På innsiden gjør de flere skrekkfunn. Video: Policia Nacional. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet. Vis mer

Santos nektet straffskyld og hevdet å være offer for en politisk motivert heksejakt.

– Jeg skal renvaske meg, sa han.

Santos ble deretter løslatt mot 500.000 dollar i kausjon, rundt 56,2 millioner kroner. Det neste rettsmøtet finner sted 30. juni.

Diktet opp livshistorien

Amerikanske medier har i lengre tid avdekket at Santos har kommet med en rekke løgner om sin egen fortid, og føderale etterforskere har etterforsket ham for å ha gitt uriktige opplysninger om valgkampfinansiering.

Amerikanske medier har avdekket at kongressrepresentanten George Santos har løyet om det meste av sin fortid, men selv hevder han å være utsatt for en politisk motivert heksejakt. Foto: AP / NTB
Amerikanske medier har avdekket at kongressrepresentanten George Santos har løyet om det meste av sin fortid, men selv hevder han å være utsatt for en politisk motivert heksejakt. Foto: AP / NTB Vis mer

– Alt i alt peker anklagene i tiltalen på at Santos var avhengig av uærlighet og bedrag for å bli valgt inn i Kongressen, der han ville berike seg selv, sier statsadvokat Breon Peace.

– Han puttet valgkampbidrag i egen lomme, søkte om dagpenger han aldri skulle fått og løy til Representantenes hus, la han til ifølge New York Post.

Åpnet gransking

Etikkomiteen i Representantenes hus åpnet i mars granskning av en rekke anklager mot Santos. Det vekket stor oppsikt da politikeren, som ble innvalgt i fjor, ble avslørt i å ha gitt en rekke uriktige opplysninger.

Kort tid etter at han ble innvalgt, ble det kjent at han blant annet hadde diktet opp mye av yrkeserfaringen og livshistorien.

Blant annet har han innrømmet å ha løyet om at han var jødisk, hadde tatt høyere utdanning og hadde jobbet for bankene Citigroup og Goldman Sachs. Han har også hevdet at besteforeldrene flyktet fra nazistene under andre verdenskrig, noe som heller ikke var sant.

Svindlet hundeeier

Demokrater og også flere partifeller har bedt ham om å trekke seg som kongressrepresentant, noe han har nektet å gjøre.

Santos representerer en valgkrets som omfatter deler av New York-bydelen Queens, samt en lang rekke velstående områder på Long Island.

I tillegg til etterforskningen for bedrageri er Santos under etterforskning i forbindelse med en organisasjon han samlet inn penger for. Gruppa skulle angivelig hjelpe kjæledyr som var blitt mishandlet, men en mann som ble lovet 3.000 dollar for at hunden hans skulle få en operasjon sier han aldri så noe til pengene.

(NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer