Rema 1000 åpner for å selge mat med palmeolje igjen

Rema 1000 åpner for å la palmeolje midlertidig erstatte solsikkeolje i flere matvarer som følge av mangel på grunn av Ukraina-krigen.

Rema 1000 har hatt nulltoleranse for palmeolje i mat siden 2014. Men mangel på den sunnere og mer miljøvennlige solsikkeoljen kan føre til at butikkjeden godtar palmeolje igjen. Illustrasjonsfoto: Terje Bendiksby / NTB
Rema 1000 har hatt nulltoleranse for palmeolje i mat siden 2014. Men mangel på den sunnere og mer miljøvennlige solsikkeoljen kan føre til at butikkjeden godtar palmeolje igjen. Illustrasjonsfoto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert

Dagligvarekjeden har hatt nulltoleranse for palmeolje i produktene siden 2014. Men nå er det mangel på solsikkeolje på grunn av krigen i Ukraina, verdens største eksportør av solsikkefrø.

– Dersom leverandører har behov for å benytte palmeolje, som erstatning på grunn av Ukraina-krigen, vil vi kunne vurdere et midlertidig unntak fra vår policy i en begrenset periode, sier kvalitetssjef Martina Rabsch i Rema 1000 til NRK.

Solsikkeolje er sunnere og mer miljøvennlig enn palmeolje. Matvareprodusenten Orkla er blant dem vil begynne å bruke palmeolje igjen.

Kjeden presiserer at den kun vil akseptere palmeolje dersom det ikke finnes andre alternativer som kan brukes, som gir samme smak og konsistens.

– Vi forventer at leverandører først og fremst forsøker å benytte andre råvarer fremfor palmeolje så langt det lar seg gjøre. I unntakstilfellene vil vi kreve dokumentasjon som viser at det ikke er mulig å oppdrive en annen type passende olje som ikke forringer produktets smak eller konsistens, sier Rema 1000 i en uttalelse til NTB.

Dersom det blir gitt dispensasjon, vil den kun gjelde for tre måneder av gangen med tett oppfølgning mot leverandør, og Rema 1000 vil kreve at oljen er sertifisert og sporbar.

– Per i dag er ikke denne problemstillingen omfattende, melder matvarekjeden.

(©NTB)

UNNGÅ EGGESKALL: Med et enkelt triks slipper du å få biter av knust eggeskall i maten neste gang du knekker et egg. Video: Linn Merete Rognø. Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer