Isbjørnen Nanook tok onsdag et bad i dyrehagen i Gelsenkirchen i Tyskland, der det også var svært varmt. Foto: Martin Meissner / AP / NTB scanpix
Isbjørnen Nanook tok onsdag et bad i dyrehagen i Gelsenkirchen i Tyskland, der det også var svært varmt. Foto: Martin Meissner / AP / NTB scanpix Vis mer

Rekordvarme i Nederland og Belgia

Både Nederland og Belgia opplevde onsdag den varmeste dagen som noensinne er registrert i landene. De nye rekordene er på henholdsvis 38,8 og 38,9 grader.

Publisert

Det er 75 år siden den forrige nederlandske varmerekorden ble registrert. Den lød på 38,6 grader og ble målt i 1944, opplyser Nederlands meteorologiske institutt.

I Belgia ble forrige rekord, som var på 38,8 grader, satt i 1947. Denne målingen ble senere revidert og justert ned til 36,6 grader i 1980, etter at nytt, mer følsomt utstyr ble installert på observatoriet i Brussel der den ble gjort.

Lederen for landets meteorologiske institutt, David Dehenauw, opplyser at onsdagens rekord ble registrert på militærbasen Kleine-Brogel, 100 kilometer nordøst for Brussel.

Mer varme i vente

Han varsler at temperaturene torsdag kan bli enda høyere.

Flere andre steder i Europa ble temperaturen målt til over 40 grader onsdag.

Hetebølgen innebærer enda mer tørke i flere land der det denne sommeren har vært mindre nedbør enn normalt. I tillegg er det økt risiko for skogbrann som følge av en kombinasjon mellom høye temperaturer, vind, tørke og tordenvær.

Meteorologer hadde varslet mulige nye varmerekorder både i Nederland, Belgia, Luxembourg og Tyskland.

Tirsdag ble rekorder slått blant annet i Bordeaux, hvor temperaturen steg til 41,2 grader.

Flere hetebølger

Hetebølgen er den andre som rammer europeiske land så langt i sommer. Den pågår samtidig som det er satt varmerekorder for juli i flere byer i USA, blant dem New York.

I fjor ble sommerhalvåret preget av en rekke hetebølger i mange land på den nordlige halvkule. De hyppige varmerekordene er i tråd med forskernes forventninger som følge av menneskeskapt global oppvarming.

'

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.