Rekordvarme i Europa

En rekke europeiske land har satt varmerekorder i løpet av årets første dager.

En kvinne nyter solen i en park i Bucuresti i Romania på årets andre dag. Foto: AP / NTB
En kvinne nyter solen i en park i Bucuresti i Romania på årets andre dag. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

I Warszawa viste gradestokken 18,9 grader søndag, 4 grader mer enn det som noensinne er målt i den polske hovedstaden i januar.

Bilbao i Spania hadde 25,1 grader, det samme som gjennomsnittstemperaturen vanligvis er i juli og mer enn 10 grader over det normale gjennomsnittet for januar, ifølge BBC.

Andre deler av Spania opplever også høye temperaturer, og i deler av Catalonia, inkludert Barcelona, er det innført restriksjoner for bruk av vann.

Nye rekorder

Også i Nederland, Liechtenstein, Litauen, Latvia, Tsjekkia, Danmark og Belarus er det registrert rekordhøye temperaturer de siste dagene, og det er også målt rekordvarme i regioner i Tyskland, Frankrike og Ukraina.

Flere europeiske land opplever rekordhøye temperaturer, og det er snømangel på mange skianlegg, som her i Lenggries sør i Tyskland, på grensa til Østerrike. Foto: DPA / AP / NTB
Flere europeiske land opplever rekordhøye temperaturer, og det er snømangel på mange skianlegg, som her i Lenggries sør i Tyskland, på grensa til Østerrike. Foto: DPA / AP / NTB Vis mer

Den nye januar-rekorden i Belarus er på 16,4 grader, rundt 4,5 grader mer enn det som noensinne er målt i januar.

Også i Sveits har gradestokken vist over 20 grader, og på skistedene i Alpene er det usedvanlig lite snø i år.

Krympende isbreer i Alpene kan på sikt true vannforsyningen til flere europeiske land, advarer eksperter.

Tidenes varmeste

Storbritannia, Irland, Frankrike og Spania konstaterte nylig at 2022 var det varmeste året som noensinne er målt.

Menneskeskapte klimaendringer får skylden for at hetebølgene blir stadig kraftigere, hyppigere og mer langvarige.

Gjennomsnittstemperaturen i verden har steget med 1,1 grad siden førindustriell tid, og ifølge Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) er det 50 prosent sannsynlighet for at den vil overstige 1,5 grader i løpet av de neste fem årene.

I Parisavtalen fra 2015 ble verdens land enige om å begrense den globale oppvarmingen til «godt under» 2 grader, sammenlignet med det som ble målt mellom 1850 og 1900.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer