Tidlig snøsmelting gjør at Folgefonna Sommarskisenter stenger allerede denne helgen. Arkivfoto: Lise Åserud / NTB scanpix
Tidlig snøsmelting gjør at Folgefonna Sommarskisenter stenger allerede denne helgen. Arkivfoto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Rekordtidlig sesongslutt ved Folgefonna

Snøen smelter raskere enn før på Folgefonna. Allerede søndag er sesongen over på sommerskisenteret, som har søkt om støtte til å kjøpe snøkanoner.

Publisert

Daglig leder Michael Iversen i Visitfonna sier til Bergens Tidende at 2019 har vært det mest snøfattige året på Folgefonna noen gang.

– Snøen smelter mye fortere enn vi er vant til. Det går ut over oss og mange andre i Jondal, som overnattingssteder og andre næringer, sier Iversen. Sommerskisenteret stenger allerede søndag, men i et normalt år ville det vært i drift til ut i september, forteller han.

– I fjor stengte vi 20. juli. Jeg tror ikke vi har stengt så tidlig før.

Visitfonna har søkt Jondal kommunes næringsfond om støtte til snøkanoner. På den måten håper de å kunne forlenge sesongen med en til to måneder.

– Vi søker om støtte til snøkanonene for å sikre driften, men også for å kunne bevare isbreen. Uten et snølokk vil den smelte mye fortere, sier Iversen.

Forsker Jostein Bakke ved Bjerknessenteret i Bergen sier isen rundt sommerskisenteret vil være borte om 20 år. Snøkanoner kan ikke hindre breen i å smelte, men vil likevel være positivt, mener han.

– Jo mer snø på breen, jo bedre. Breen vil ikke gå fram, men det vil være enklere å holde skiføret lenger.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.