Rekordmange smittetilfeller i Europa sist uke

Europeiske land rapporterte inn over 700.000 nye coronainfeksjoner sist uke, noe som er det høyeste tallet siden pandemien startet, opplyser WHO.

Tyskland, som mange andre europeiske land, opplever en ny smittebølge. Her fra Köln, landets fjerde største by, søndag. Foto: Martin Meissner/ AP Photo/ NTB
Tyskland, som mange andre europeiske land, opplever en ny smittebølge. Her fra Köln, landets fjerde største by, søndag. Foto: Martin Meissner/ AP Photo/ NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tallet ble lagt fram av Verdens helseorganisasjon (WHO) tirsdag. Det innebærer at smittetallet økte med 34 prosent i forrige uke. Antall dødsfall økte med 16 prosent.

Storbritannia, Frankrike, Russland og Spania sto for over halvparten av de nye tilfellene i Europa.

WHO noterte at antall nye smittetilfeller i Spania har gått klart ned sammenlignet med tidligere uker, mens et land som Polen har opplevd en smitteøkning på 94 prosent, samtidig som antall coronarelaterte dødsfall har økt med 104 prosent.

WHOs generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus er bekymret for den kraftige smitteøkningen i Europa og sier det ikke er noen snarveier ut av pandemien. Foto: Christopher Black / WHO via AP / NTB
WHOs generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus er bekymret for den kraftige smitteøkningen i Europa og sier det ikke er noen snarveier ut av pandemien. Foto: Christopher Black / WHO via AP / NTB Vis mer

Ifølge WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus er det forståelig at folk er frustrerte, men han advarer om at det ikke finnes noen snarveier ut av pandemien.

Sverige passerte 100.000

I Sverige har nå antallet som har testet positivt for corona, passert 100.000 personer. Tirsdag var det registrert fem nye dødsfall blant personer som hadde covid-19, ifølge svenske helsemyndigheter. Hittil har 5.899 personer som var smittet med coronaviruset, dødd i Sverige.

Statsepidemiolog Anders Tegnell liker dårlig at de siste tallene viser tegn til at eldre igjen ser ut til å være blant dem som rammes.

Italia strammer grepet

Coronaviruset sprer seg igjen raskt i Italia, og myndighetene skjerper nå smitteverntiltakene.

Barer og spisesteder må de neste 30 dagene stenge dørene klokka 21, og det innføres samtidig forbud mot private fester.

Det gjøres unntak for bryllup, barnedåper og begravelser, men det blir ikke tillatt med mer enn 30 deltakere.

Myndighetene anbefaler bruk av munnbind selv hjemme når venner og slektninger er på besøk.

Italia ble tidlig rammet hardt av coronapandemien, men fikk etter hvert kontroll over smittespredningen. I september ble det meldt om under 2.000 nye smittetilfeller daglig, men siden steg det jevnt, og lørdag fikk 5.700 nye påvist smitte.

Paris nærmer seg bristepunktet

Mer enn 90 prosent av sengeplassene på intensivavdelingene i Paris kan være fulle i løpet av neste uke, advarer sykehussjef Martin Hirsch i Paris. Han har ansvaret for de 39 sykehusene i Paris og omegn.

Frankrike har hatt en kraftig smitteøkning den siste tiden. Lørdag ble det registrert 26.896 smittetilfeller, som er ny rekord.

Det er ventet at president Emmanuel Macron vil komme med nye innstramminger onsdag kveld. Barer er allerede stengt, tilgang til treningssentre er betydelig redusert, og kun begrensede antall personer kan oppholde seg på kjøpesentre og andre oppholdssteder.

Tysk advarsel

Det tyske folkehelseinstituttet advarer om at coronarestriksjonene må fortsette i lang tid fremover, også etter at en effektiv coronavaksine er utviklet.

Selv om det ser ut til at minst én effektiv vaksine mot coronaviruset vil være tilgjengelig innen 2021, er det lite trolig at vaksinen vil kunne gis til alle i samfunnet, skriver Robert Koch-instituttet i en strategirapport som nyhetsbyrået DPA har lest.

Tyskland opplever også en ny smittebølge av corona. Fra mandag til tirsdag ble det rapportert 4.122 nye smittetilfeller.

Kritikk av regjeringen

I Storbritannia får regjeringen kritikk fra opposisjonen for ikke å ha lyttet til rådene fra sine egne eksperter og innført strengere coronatiltak tidligere.

– Det er åpenbart at regjeringen har avvist viktige råd fra forskerne, sier helsepolitisk talsperson Jonathan Ashworth i opposisjonspartiet Labour.

SKEPTISK: Flere forskere og politikere verden over har tatt til orde for å oppnå «flokkimmunitet» mot coronaviruset. Det er WHO-sjefen skeptisk til. Vis mer

Mandag foreslo statsminister Boris Johnson et nytt system for håndteringen av coronasmitte. Det innebærer at tiltakene i ulike regioner avhenger av hvor høy smitterisikoen er. Men regjeringen ble allerede for tre uker siden anbefalt om raskt å innføre strengere tiltak for å få kontroll på smitten.

Storbritannia har det høyeste coronadødstallet i Europa: 43.000. Mandag ble det rapportert om 14.000 nye smittetilfeller og 50 nye dødsfall.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer