Vis mer

Rekordlav fastrente i Lånekassen: Dette betyr det for deg

Bør du ha flytende eller fast rente på studielånet?

(upublisert) Opprettet


NTB skiver i dag at fastrenta i Lånekassen er under 2 prosent for første gang.

I mars i år kuttet Lånekassen fastrentene og de ble satt ned til rekordlave nivåer, skrev E24.

Det gikk ikke lang tid før renta ble justert igjen - og i juli i år ble det gjort små justeringer, noe som førte til at du kunne få en rekordlav fastrente på studielånet.

Men nå justeres renta på nytt - igjen med rekordlav fastrente.

Så hva betyr dette for deg?
 1. 1, 93 prosent


  Nå kan kunder binde renta i tre år til 1,93 prosent. Det er en rekordlav rente i Lånekassen, til nå.

  Tidligere i sommer ble fem og ti års fastrenta økt med 0,2 prosentpoeng, og ble dermed på henholdsvis 2,423 prosent og 2,911 prosent, ifølge E24.


 2. Tre, fem eller ti-års fast rente


  NTB opplyser at de nye fastrentesatsene som gjelder fra 1. november, er på 1,933 prosent for tre år, 2,227 prosent for fem år og 2,813 for ti års løpetid.

  Det vil si at tre- og fem års fastrente faller med nesten 0,1 prosentpoeng, mens tiårsrenten går ned med nesten 0,2 prosentpoeng.

  Den flytende renta fra 1. november er 2,227 prosent, som er det samme som fem års fast rente.


 3. Lønner det seg å binde renta?


  Dinside har tidligere snakket med eksperter om rentenedganger, og ifølge dem betyr lav fastrente at markedet mener en renteøkning er lite sannsynlig.

  – Mest sannsynlig er det økonomisk ulønnsomt å binde renten. Over tid har flytende rente nesten alltid vist seg billigere, har Endre Jo Reite, privatøkonom i Sparebank 1, tidligere uttalt til DinSide.

  Likevel skriver nettsiden at om du er redd for å miste jobben, eller av andre årsaker er usikker på egen økonomi i tiden fremover, kan det å binde renta være gunstig, da det tross alt gir forutsigbarhet.

  Forbrukerøkonom Silje Sandmæl har tidligere påpekt til E24 at det er en fordel for unge med forutsigbarhet, og det får man ved å binde renta på et lavt nivå.

  De som ønsker å binde den nye renta, kan gjøre det i perioden 1. til 12. oktober. Dette gjøres på Lånekassens hjemmesider.


 4. Hvem kan ikke binde renta?  • Er du student og får stipend eller lån til deltids- eller fulltidsutdanning kan du ikke bindre renta.  • Om du har mindre enn tre år igjen av nedbetalingstiden.  • Du allerede har en fastrenteavtale som du avbryter i denne søkeperioden (det er sperrefrist på to måneder)  • Har du fått lånet oppsagt på grunn av manglende betaling kan du ikke binde renta.  • Du er i gjeldsordning etter gjeldsordningsloven.  • Du må være over 18 år for å binde renta.
   Kilde: E24
   .Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.