IEA:

Rekordhøyt CO2-utslipp

Det globale CO2-utslippet fra energisektoren økte med 0,9 prosent i fjor til en ny toppnotering, ifølge Det internasjonale energibyrået (IEA).

Det globale CO2-utslippet fra energisektoren nådde et rekordhøyt nivå i fjor. Foto: Michael Probst / AP / NTB
Det globale CO2-utslippet fra energisektoren nådde et rekordhøyt nivå i fjor. Foto: Michael Probst / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Vi ser fremdeles at økte utslipp av fossile brennstoff hindrer forsøkene på å nå de globale klimamålene, sier IEA-sjef Fatih Birol.

De globale utslippene gikk i fjor opp 0,9 prosent til rekordhøye 36,8 milliarder tonn.

Takket være fornybar energi var imidlertid økningen mindre enn ventet, gitt den globale energikrisen. Økningen i energisektoren, som står for mer enn tre firedeler av de totale utslippene, er ikke bærekraftig, skriver IEA i en ny rapport.

– Uten ren energi ville økningen av CO2-utslipp vært nærmere tre ganger så høy, sier Birol.

Oljeutslipp

Utslippene fra oljesektoren økte med 2,5 prosent, men ligger fremdeles på samme nivå som før pandemien. Rundt halvparten av økningen i oljerelaterte utslipp var grunnet en økning i flytrafikk.

Lavere produksjon fra atomkraftverk og ekstremvær som hetebølger, bidro til økningen i energirelaterte utslipp, ifølge rapporten.

Økning i Asia

Kinas utslipp forble på nivået med året før grunnet de omfattende koronatiltakene og mindre aktivitet i byggeindustrien.

Ser man bort fra Kina, økte utslippene i Asia med 4,2 prosent. Det skyldes økt energietterspørsel i flere av de raskt voksende økonomiene i regionen.

Russlands stans av gassleveranser til Europa i fjor bidro til en global energikrise. Flere land i Europa økte bruken av kullkraftverk, men asiatiske land gjorde dette i enda større grad da prisen på flytende naturgass skjøt i været.

Utslippene fra kull økte med 1,6 prosent, rundt en firedel av fjorårets økning, ifølge IEA.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer