Rekordhøye renteinntekter

Høye renter har gitt bankene rekordinntjening i årets tre første kvartaler. Sammenlignet med fjoråret har netto renteinntekter økt med 30 prosent.

Nye tall fra SSB viser at rentenettoen til bankene nå er den høyeste som er målt i statistikken ved utgangen av et tredje kvartal. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Nye tall fra SSB viser at rentenettoen til bankene nå er den høyeste som er målt i statistikken ved utgangen av et tredje kvartal. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rentenettoen til bankene er nå den høyeste som er målt i statistikken ved utgangen av et tredje kvartal, viser nye tall fra SSB.

Bankene endte på til sammen 95,8 milliarder kroner i netto renteinntekter i de tre første kvartalene i år. Dette er en økning på 30 prosent fra samme periode i fjor.

– Selv om rentenettoen er rekordhøy, ser vi at bankenes rentekostnader øker raskere enn renteinntektene. Dette kan forklares ved at bankenes rentekostnader i utgangspunktet var på et lavere nivå enn renteinntektene, sier rådgiver Karl Henrik Nordbakken til SSB.

Selv om bankenes renteinntekter fortsatt er betydelig høyere enn rentekostnadene, er den prosentvise økningen i rentekostnadene høyere enn økningen i renteinntektene ved utgangen av tredje kvartal 2023.

De samlede renteinntektene utgjorde 247,1 milliarder kroner i årets tre første kvartaler, mens rentekostnadene utgjorde 151,3 milliarder.

Sammenlignet med samme periode i 2022 har bankenes resultat etter skatt økt med 37 prosent.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer