Rekordbeslag av MDMA

Aldri før har politiet og tollvesenet gjort flere beslag av partydopet MDMA enn i fjor. Samtidig var det et kraftig fall i antall hasjbeslag.

Antall MDMA-beslag steg til nye høyder i fjor. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
Antall MDMA-beslag steg til nye høyder i fjor. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Beslagstallene i Norge tyder på økende MDMA-bruk her i landet, til tross for covid-19, sier leder Kari Solvik i seksjon for narkotikaanalyse i Kripos.

Antall MDMA-beslag økte med hele 27 prosent i fjor. Politiet og tollvesenet tok til sammen cirka 75.400 tabletter, samt 21 kilo MDMA-pulver og krystallinsk materiale, fordelt på 1.479 beslag. Antallet har aldri vært høyere, framgår det av Kripos' narkotikastatistikk for 2020.

Beslaglagte mengder er vesentlig mindre enn i 2019, men betydelig høyere enn i årene fra 2016 til 2018. Det siste tiåret har det vært en kraftig vekst i MDMA-beslag.

Coronafall i Europa

Den norske tendensen i fjor er motsatt av hva som rapporteres fra flere europeiske land, hvor politiet opplever en merkbar nedgang i MDMA-bruken under koronapandemien. Nedgangen skyldes ikke nødvendigvis redusert tilgjengelighet, men stengte utesteder og klubber, i tillegg til restriksjoner som begrenser sosialt samvær mellom mennesker, ifølge Kripos.

I samme periode ved det en stor nedgang i hasjbeslagene, men en økning i beslagene av marihuana – både i antall beslag og beslaglagt mengde. Hasj har gjennom mange år stått for 35 til 38 prosent av alle beslag. I 2020 er denne andelen kun 25 prosent.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer