Regjeringen vurderer å endre NRK-lisensen

NRK kan spare nesten 100 millioner kroner i året på å kutte ut lisensen til fordel for finansiering via skatteseddelen.

(upublisert) Opprettet
Statskringkastingen kan bli finansiert over skatteseddelen eller gjennom en egen plattformnøytral husstandsavgift, skriver Aftenposten. Driften av lisenskontoret koster i dag rundt 100 millioner kroner i året.

Kulturminister Thorhild Widvey (H) har engasjert konsulentselskapet Menon til å se på alternative offentlige finansieringsordninger for NRK. Selskapet skulle egentlig levert sin rapport mandag, men den er utsatt til neste uke. Aftenposten er kjent med noe av innholdet gjennom informerte kilder.

Naturlig å se på andre løsninger

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen ser ikke dramatisk på utredningen

– Det er ganske opplagt at man kan kutte mye utgifter ved ikke å ha 100 ansatte ved et lisenskontor i Mo i Rana. Det er naturlig å se på alternative løsninger i en tid da medieutviklingen skjer i høy fart. Og vi ser at dagens lisensmodell kanskje er for låst til TV-apparatet, sier han.

Men han er skeptisk til finansiering over statsbudsjettet.

– NRKs uavhengighet må beholdes. Ordningen som velges må ha bred oppslutning i folket og politisk, slik at løsningen er robust over tid. Dessuten er vi opptatt av at finansieringsordningen oppfattes som rettferdig ute blant folk, sier kringkastingssjefen.

Ap positive til husstandsavgift

Høyres leder i kulturkomiteen på Stortinget, Svein Harberg, bekrefter at han er kjent med utredningen Widvey har satt i gang.

– Det er flott at vi nå er i gang med å se på alternative løsninger, men foreløpig et alt dette på et veldig tidlig stadium. Vi er åpne for alle fornuftige løsninger, sier han.

Arbeiderpartiets mediepolitiske talsmann, Arild Grande, mener NRKs uavhengighet må stå sentralt når den nye løsningen velges.

– Det er ikke gunstig at det blir en tettere kobling mellom statsbudsjettet, og konjunkturenes vær og vind. Derfor er vi veldig innstilt på å se på en husstandsavgift, sier Grande til Aftenposten.

Venstre er åpen for endringer i lisensordningen. Frp vil ha lisensen bort. Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti ønsker ikke å gjøre noe med lisensen. (©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.