Regjeringen vil bruke 352,2 milliarder oljekroner i revidert budsjett – øker med 29,8 milliarder

Regjeringen øker oljepengebruken med nesten 30 milliarder kroner i forslaget til revidert nasjonalbudsjett.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen øker oljepengebruken med nesten 30 milliarder kroner i forslaget til revidert nasjonalbudsjett.

Det framgår av hovedtallene i regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett. Hovedtallene ble publisert klokka 8 torsdag, mens budsjettforslaget først blir lagt fram klokka 10.45.

Oljepengebruken anslås til 352,2 milliarder kroner i år. Det er om lag 30 milliarder kroner mindre enn før revidert budsjett, men fortsatt om lag 30 milliarder kroner høyere enn anslaget i regjeringens tilleggsproposisjon fra i fjor høst, ifølge pressemeldingen til Finansdepartementet.

Oljepengebruken i revidert anslås å utgjøre 2,9 prosent av Statens pensjonsfond utland, best kjent som oljefondet.

– Norsk økonomi er inne i en høykonjunktur, til tross for urolige omstendigheter. Den økonomiske veksten er sterk, sysselsettingen er høy, og arbeidsledigheten er lav. Bedriftene melder om økende mangel på arbeidskraft, og lønns- og prisveksten tiltar, skriver departementet.

Vedum fornøyd med budsjettet

– Jeg er fornøyd med opplegget vi legger fram i dag, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum om revidert nasjonalbudsjett som legges fram i dag.

– Det aller viktigste er trygghet, og derfor har vi gjort noen prioriteringer; forsvar, politi og matberedskap, sa finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) i Politisk kvarter i NRK.

Han trakk fram at renten, som har steget i år, er det aller viktigste for folks økonomi.

– Den store trusselen er renta, og vi kan ikke la være å si det. Renta er spøkelset, og så må man ikke gjøre «humbug»-grep som får renta opp, sa Vedum.

På spørsmål om hva regjeringens viktigste bidrag er for å unngå høyere rente, svarte Vedum:

– Det er mange inndekningsforslag som blir synliggjort senere i dag, og som viser at vi ikke legger ytterligere press på renta, sa Vedum.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer