Vis mer

Regjeringen skal vurdere alternativer til NRK-lisens

Lisensen skal vurderes, men NRK skal uansett være offentlig finansiert.

(upublisert) Opprettet

Det fortalte kulturminister Thorhild Widvey (H) da hun fredag presenterte regjeringens allmenkringkastingsmelding.

– Jeg vil si at viljen til å betale lisensen står godt, og det er flere som betaler lisensen enn tidligere. Men det er avgjørende for legitimiteten at selskapet drives effektivt, og jeg mener det fortsatt er rom for ytterligere effektivisering. NRK kan ikke forvente full kostnadskompensasjon de nærmeste årene, sa Widvey.

I meldingen foreslår regjeringen at et utvalg skal vurdere hvordan omfanget av NRKs totale tilbud påvirker andre kommersielle virksomheter og det samlede mediemangfoldet publikum får tilgang til.

Samtidig er lisensen sårbar for teknologiske endringer, fremholdt hun:

– Stadig flere ser på NRKs innhold på skjermer som ikke er avgiftspliktige. Hvordan skal alternative betalingsformer utformes, spurte statsråden.

Widvey slår fast at NRKs inntekter i all hovedsak skal komme fra det offentlige også i fremtiden. Samtidig strammer hun inn overfor allmennkringkasteren:

– Kommersielle inntekter skal i hovedsak være forbeholdt kommersielle aktører. Jeg ønsker å stramme inn NRKs mulighet til å ha kommersielle inntekter. Vi fjerner nå åpningen til reklame på nrk.no – som NRK til nå ikke har benyttet seg av, sa hun.

NRK skal fortsatt kunne bruke sponsorer for å kunne vise store sportssendinger og andre større arrangementer. (©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.