- Regjeringen ser ut som en gjerrig Onkel Skrue

MDG sammenligner regjeringen med Onkel Skrue som ikke vil dele på rikdommen. Selv vil MDG bruke alt av ekstra olje- og gassinntekter i utlandet.

Lan Marie Nguyen Berg (MDG) mener regjeringen er gjerrig som ikke vil dele mer av de ekstraordinære olje- og gassinntektene med utlandet .Arkivfoto: Beate Oma Dahle / NTB
Lan Marie Nguyen Berg (MDG) mener regjeringen er gjerrig som ikke vil dele mer av de ekstraordinære olje- og gassinntektene med utlandet .Arkivfoto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer
Publisert

Anklagen kom fra stortingsrepresentant Lan Marie Berg da partiet la fram sitt alternative statsbudsjett.

– Internasjonalt ser den norske regjeringen akkurat nå mest ut som en gjerrig Onkel Skrue som sitter i pengebingen og ikke vil dele på rikdommen sin.

I sitt budsjett vil de sette av 1.900 milliarder kroner til et solidaritetsfond. Det skal brukes til gjenoppbygging av Ukraina, hjelpe Europa gjennom krisen og til bistand i fattige land.

Summen skal være den samme som Norge trolig kommer til å tjene ekstra på olje og gass som følge av krigen i år og neste år.

– Disse ekstra pengene er krigsprofitt og tilhører ikke oss alene, sa Berg.

MDG ønsker også å øke skatten for dem med høye inntekter og formuer, og senke skattene for dem som tjener under 500.000 kroner.

De vil også kutte ut strømstøtten regjeringen har innført og i stedet dele ut ekstra kraftinntekter som en strømbonus til hver enkelt. Partiet vil dessuten satse på enøktiltak, droppe den ekstra beskatningen på vann- og vindkraft som regjeringen har foreslått, og innføre en ny avgift på oljeproduksjon.

MDG foreslår en kraftig økning i skatteinnkrevingen fra dem med høyest inntekter og formue og å kutte i skattene til dem som har minst.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer