Regjeringen øker CO2-avgiften med 5 prosent

Regjeringen vil øke C02-avgiften med 5 prosent, sier statsminister Erna Solberg (H) til pressen før hun skal tale til FNs hovedforsamling.

Statsminister Erna Solberg (H). Her under en pressekonferanse tirsdag med utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide og kronprins Haakon utenfor FN. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg (H). Her under en pressekonferanse tirsdag med utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide og kronprins Haakon utenfor FN. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Vi har sagt at vi skal gjøre dette, og vi begynner med det i årets budsjett, sier Solberg til NTB.

I Granavollen-plattformen ble de fire regjeringspartiene enige om en årlig økning i CO2-avgiften på 5 prosent fram til 2025. Økningen gjelder alle sektorer som i dag har CO2-avgift, også oljesektoren. De økte inntektene skal brukes til å senke andre skatter og avgifter i de samme sektorene.

– Sammen med kvotesystemet bidrar dette til å sørge for at det er lønnsomt å velge de miljøvennlige løsningene, og at flere bedrifter ser det som viktig å investere i ny teknologi og nye løsninger fordi de da vil slippe å betale skatt, sier Solberg.

– Kraftig signal

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) peker på at for hans parti er økte avgifter på forurensing, kombinert med skatteletter på andre områder, en bærebjelke i klimapolitikken.

– Det skal alltid lønne seg å ta grønne valg, og forurensing må koste mer, sier Elvestuen.

Selv om økningen er varslet i regjeringserklæringen, mener han den sender et kraftig signal til næringslivet.

– De må kutte utslipp og legge om til nullutslippsløsninger som elektrisitet, hydrogen og biogass, slår Elvestuen fast.

7 milliarder

CO2-avgiften ble innført i Norge i 1991. Avgiftene varierer i ikke-kvotepliktig sektor. Den generelle avgiften på mineralolje er på rundt 500 kroner per tonn CO2.

I tillegg til den økte CO2-avgiften har det lekket ut at regjeringen vil bevilge 7 milliarder kroner til klimatiltak i neste års statsbudsjett.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer