Regjeringen har tipunktsplan for bedre utvalg og lavere priser i matbutikken

Regjeringen har en plan på ti punkter for å bedre konkurranseforholdene i dagligvarebransjen og bidra til bedre utvalg og lavere priser for forbrukerne.

Regjeringen har en liste på ti punkter for å få bedre utvalg og presse ned priser i dagligvarehandelen. Foto: Terje Pedersen / NTB
Regjeringen har en liste på ti punkter for å få bedre utvalg og presse ned priser i dagligvarehandelen. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

Regjeringen vil blant annet finne ut hvor pengene blir av og undersøke prissignalisering, skriver de i en pressemelding.

– I sum er dette kraftfullt. Men jeg utelukker ikke at det kommer flere tiltak, sa næringsminister Jan Christian Vestre til NTB da han delte lista tirsdag.

Statsminister Jonas Gahr Støre er kritisk til at flere varer i matbutikkene har fått kraftig prisøkning. Han ønsker bedre konkurranse.

– Det er jeg kritisk til, der det er en kraftig økning. Vi må ha, og vil ha, et matvaremarked som har effektiv konkurranse og det må virke slik at den enkelte forbruker erfarer det, sier Støre.

På regjeringen liste står følgende:

1. Regjeringen vil finne ut hvor pengene blir av.

2. Undersøke prissignalisering.

3. Undersøke hvordan prisene blir til.

4. Forbud mot prisdiskriminering.

5. Omfang og virkninger av egne merkevarer.

6. Omfang og virkninger av at samme aktør sitter rundt samme bord.

7. Forbud mot å hindre konkurrenter å bruke butikklokaler.

8. Gi Konkurransetilsynet større muskler, altså muligheten til å gripe inn tidligere og bredere der de ser konkurranseproblemer.

9. Senke terskelen for når en aktør er markedsdominerende.

10. Gi mer penger til Dagligvaretilsynet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer