Regjeringen griper inn i lege­streiken: - Hadde ikke noe valg

Regjeringen grep søndag inn i konflikten mellom KS og Legeforeningen med tvungen lønnsnemnd. Legestreiken er dermed over.

Arbeids- og sosialminister Henrik Asheim (H) og regjeringen har grepet inn med tvungen mekling i legestreiken. Arkivfoto: Terje Pedersen / NTB Oslo 20201013. Statsminister Erna Solberg er i Stortinget i forbindelse med arbeids- og sosialminister Henrik Asheim sin forklaring om granskingutvalgets rapport om EØS-saken. Foto: Terje Pedersen / NTB
Arbeids- og sosialminister Henrik Asheim (H) og regjeringen har grepet inn med tvungen mekling i legestreiken. Arkivfoto: Terje Pedersen / NTB Oslo 20201013. Statsminister Erna Solberg er i Stortinget i forbindelse med arbeids- og sosialminister Henrik Asheim sin forklaring om granskingutvalgets rapport om EØS-saken. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De 23 legene som var tatt ut i streik, gjenopptar sitt arbeid mandag og morgen og går tilbake til normalen.

Streiken skulle etter planen trappes opp mandag, og tolv nye leger i seks kommuner skulle tas ut i streik. Men slik blir det altså ikke.

Helsetilsynet har i en rapport vurdert situasjonen i konflikten mellom Legeforeningen og KS slik at det vil oppstå fare for liv og helse ved iverksettelse av opptrappingen.

Grep inn

Møtet mellom partene og arbeids- og sosialministeren var kort. Arbeids- og sosialminister Henrik Asheim (H) la fram uttalelsen fra Helsetilsynet og spurte partene hva som kunne gjøres.

Det å stoppe en lovlig arbeidskonflikt er et inngrep i det som egentlig er partenes ansvar.

– Men Legeforeningen står for uttakene de har gjort, og da har vi ikke annet valg enn å ty til tvungen lønnsnemnd på bakgrunn av Helsetilsynets anbefaling, sier han til NTB.

Regjeringen viser til at det i én av de berørte kommunene ble to av tre leger totalt tatt ut i streik. Kommunen fikk avslag på dispensasjon. Mandag ville den tredje legen vært fraværende, og kommunen ville da være uten leger. Det er ikke kjent hvilken kommune dette gjelder.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer