Regjeringen gjenopptar arbeidet med ny strømkabel – Ap sier den må bli avvist

Regjeringen gjenopptar konsesjonsbehandlingen av strømkabelen NorthConnect til Storbritannia. Men Ap på Stortinget sier kabelen ikke kommer til å bli noe av.

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap). Foto: Lise Åserud / NTB
Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap). Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Behandlingen av kabelen ble satt på vent i 2021, og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sa da prosjektet skulle gravlegges. Nå gjenopptar regjeringen imidlertid selve behandlingen av konsesjonssøknaden.

- Denne søknaden har ikke sjans til å overleve. Vi fikk stoppet den i Stortinget. Nå har vi høstet erfaringer. Det vil ikke være aktuelt å gi konsesjon til en ny utenlandskabel, punktum, sier Stein Erik Lauvås i Aps energifraksjon på Stortinget til NTB.

Senterpartiet har vært tydelig på at de ikke ønsker kabelen, og Arbeiderpartiets energiutvalg sa mandag at det ikke er ønskelig med nye utenlandskabler med det første. Det ønsker heller ikke SV.

– Vi tar det for gitt at regjeringen avslår søknaden. Noe annet ville vært svært oppsiktsvekkende i dagens situasjon med skyhøye strømpriser, sier SVs energipolitiker Lars Haltbrekken.

– Bedre grunnlag

LO-leder Peggy Hessen Følsvik tror heller ikke det vil bli gitt konsesjon til kabelen.

– Jeg tror de fleste er enige med oss i dag om at det siste vi trenger, er en ny kraftkabel direkte fra fastlandet i Norge direkte til utlandet. De partiene som ivret for å privatisere muligheten til å drifte mellomlandsforbindelser for et tiår siden, har stilnet hen, sier Hessen Følsvik til NTB.

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) sier at saken gjenopptas fordi det nå er et bedre grunnlag for å behandle søknaden.

– Alle konsesjonssøknader som ligger i departementet, skal selvfølgelig behandles på en ordentlig måte. Det går vi i gang med nå, sier Aasland.

Ønsker rask avgjørelse

Strømkabelen har vært omstridt lenge, og Olje- og energidepartementet ønsker en rask avgjørelse. Departementet har bedt NorthConnect om å få eventuelle nye opplysninger som kan være relevante for behandling av saken innen 24. februar.

– Arbeiderpartiet sørget i 2018 for at søknaden om utbygging av NorthConnect ble midlertidig lagt i skuffen, blant annet fordi vi ville vite mer om effektene på det norske kraftsystemet av økt utvekslingskapasitet. Bakgrunnen for at vi gjenopptar behandlingen, er at vi nå har bedre kunnskapsgrunnlag for å vurdere virkningen på kraftsystemet av økt utvekslingskapasitet, sier Aasland.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer