Rapport

Refser politiet for innsats under stormingen av Kongressen

Capitol-politiet ble bedt om å ikke bruke sine sterkeste maktmidler under stormingen av Kongressen, ifølge en intern granskingsrapport.

Fem personer mistet livet da Trump-tilhengere stormet Kongressen i januar i år. Foto: John Minchillo / AP / NTB
Fem personer mistet livet da Trump-tilhengere stormet Kongressen i januar i år. Foto: John Minchillo / AP / NTB Vis mer
Publisert

I rapporten kommer Capitol-politiets interngransker Michael A. Bolton med krass kritikk mot hvor forberedt politistyrken var på stormingen 6. januar, skriver New York Times.

Capitol-politiet er politistyrken som har ansvaret for Kongressen.

Selv om det var kjent at kongressbygningen var et mål, ble politifolkene instruert til å begrense bruken av de mest aggressive maktmidlene mot folkemengden, ifølge rapporten. Blant annet ble politiets opprørsenhet bedt om å ikke bruke sjokkgranater.

Det skal være høring i Kongressen om stormingen på torsdag.

På tross av de tydelige advarslene om at Trump-støttespillere var en trussel mot Kongressen, klarte ikke ledelsen å forberede seg ordentlig, framholder rapporten. Utstyret politifolkene brukte, var også i dårlig stand. Flere av beskyttelsesskjoldene skal ha blitt lagret i en tilhenger uten aircondition og ble raskt ødelagt.

Tre dager før stormingen mottok Capitol-politiet en etterretningsvurdering med varsel om voldelige opptøyer av Trump-tilhengere.

– I motsetning til tidligere protester etter valg, var ikke målet til Trump-tilhengerne nødvendigvis motdemonstranter, men heller Kongressen i seg selv, sto det i vurderingen, ifølge New York Times.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer