Reagerer på utestengelse av russiske barn og unge fra Norway Cup

SOS-barnebyer og Unicef Norge mener russiske barn og unge ikke må straffes for Kreml-ledelsens krig i Ukraina.

Masse folk på Ekebergsletta under paraden og åpningskonserten i forbindelse med Norway Cup 2019. Foto: Fredrik Hagen / NTB
Masse folk på Ekebergsletta under paraden og åpningskonserten i forbindelse med Norway Cup 2019. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Publisert

– Dette er fullstendig uakseptabelt. Barn og unge er alltid uskyldige i en krig. Disse barna skal ikke vokse opp med å hate naboene sine, de skal leve sammen også etter denne konflikten. Hvis vi straffer barn, forsterker vi dette problemet, skriver SOS-barnebyer i en uttalelse til NTB.

Reaksjonen kommer etter at ledelsen i Norway Cup onsdag bestemte å stenge påmeldingen til årets turneringer for russiske og hviterussiske lag. Dette gjelder barn og unge fra 13 år og oppover, og gjelder i praksis lag fra Russland.

Ville vært rart

Generalsekretær Pål Trælvik i Norway Cup sier til NTB at han forstår reaksjonen.

– Vi skulle gjerne hatt dem med. Men når både Norges idrettsforbund og Norges Fotballforbund – som vi er underlagt – konkluderer som de gjør, ville det være rart om vi gjorde det motsatte, sier Trælvik.

Han viser også til at det ville by på store utfordringer å sørge for russiske ungdommers sikkerhet i Norge.

– Vi vil ikke ha kapasitet til å passe på dem, sier Trælvik.

Helt uskyldige

Også Kristin Oudmayer – direktør for barns rettigheter i Unicef Norge – er sterkt kritisk til Norway Cups beslutning.

– Norway Cup tar jo imot barn og ungdommer fra andre områder der det er krig og et høyt konfliktnivå. Men nå blir det plutselig en annen behandling når det gjelder russiske barn. Det vil vi oppfordre turneringsledelsen til å reflektere over, sier Oudmayer til NTB.

Hun peker på at Norway Cup alltid har vært et sted for inkludering og takhøyde.

– Det ville ha vært av stor verdi om barn fra Russland kunne få beholde sin identitet som helt uskyldige, sier Oudmayer.

Støtte fra NIF

Idrettspresident Berit Kjøll støtter Norway Cups beslutning.

– Norway Cup er et internasjonalt idrettsarrangement og vil være omfattet av idrettsstyrets vedtak som oppfordrer til utestengelse av russiske og hviterussiske idrettsutøvere, skriver Kjøll i en epost til NTB.

Hun mener at det ikke vil være riktig å inkludere russiske barn i en fotballturnering når ukrainske barn er avskåret fra det samme «på bakgrunn av Russlands militære aggresjon».

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer