Raymond Johansen frykter økt smitte etter vinterferien

Smittetallene i Oslo har økt etter de siste feriene. Byrådsleder Raymond Johansen frykter et nytt smittehopp når oslofolk kommer hjem fra vinterferie.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo er bekymret for økt smitte i hovedstaden etter vinterferien. Foto: Heiko Junge / NTB
Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo er bekymret for økt smitte i hovedstaden etter vinterferien. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

Etter juleferien innførte regjeringen sosial nedstengning i hele landet på grunn av smitteoppblomstring. Også etter høstferien var det en økning i smittetallene.

Byrådslederen er bekymret for flere smittetilfeller også etter vinterferien.

– Erfaringene er ikke så gode for disse feriene, så jeg er bekymret for det, sier han til NTB få dager før vinterferien i hovedstaden sparkes i gang.

Ferien tok byrådet med i vurderingen da de bestemte seg for hvilke tiltak som skal gjelde de neste to ukene i hovedstaden, forteller Raymond Johansen.

– Det er litt av bekymringen vår. Hver gang ved alle ferier så har mobiliteten økt. Å ha pip åpent rett før vinterferien har vært en del av avveiningene vi har gjort, sier han om tiltakene.

Økt smitte i Oslo

Denne ferien er imidlertid noe annerledes enn jula og i høstferien. Da reiste en del utenlands, men nå er grensene nærmest stengt, og det er få steder utenlands det er mulig å reise til.

På den andre siden har det den siste tiden vært utbrudd med ekstra smittsomme muterte virus flere steder i Norge.

Etter en nedadgående smittetrend i Oslo, har også antallet smittetilfeller økt litt i hovedstaden den siste uka, og den store gjenåpningen av byen har dermed latt vente på seg.

– Kommer vinterferien i år på et dårlig tidspunkt for Oslo?

– Nei da, folk trenger ferie og litt luft i luka. Men jeg skulle ønske at vi kunne komme med enda flere positive nyheter, svarer han.

Steen forsiktig optimist

Helsebyråd Robert Steen (Ap) er også urolig for en smitteoppblomstring etter ferien, men er litt optimistisk fordi strenge reiserestriksjoner og grensekontroll gjør at få reiser utenlands.

– Vi har maset og kjaset om denne her grensekontrollen omtrent siden april måned. Nå er den på plass, og jeg tror det er med på å hjelpe oss ta av noen av disse «peakene», spesielt i feriene, sier han.

I forkant av ferieturer den kommende uka har han bedt oslofolk om å teste seg. Testing vil også være åpent og tilgjengelig når folk kommer hjem igjen.

Steen advarer likevel folk mot å ta ferie fra smittevernreglene, som er en tendens han har bitt seg merke i ved tidligere ferier.

– Vi ber inn folk på hytta, går på middagsselskaper, er i sosiale lag. Vi er tettere og flere når vi reiser på ferie enn når vi er hjemme, ser det ut til. Det er vel litt av årsaken til at vi ser slike smitteoppblomstringer, sier Steen.

Byråden trekker fram at det også finnes dem som mener at utfart fra byen, fører til en nedgang i smittetrykket i byen.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer