Vis mer

Raser mot mulig abortforbud: Kan bli ulovlig selv når mors liv er i fare

Frykter kvinner som spontanaborterer kan risikere etterforskning.

(upublisert) Opprettet
Tusenvis av polakker har tatt til gatene for å demonstrere mot et totalt abortforbud, de siste ukene. Nesten 70 prosent av innbyggerne i Polen er imot forslaget om strengere abortregler, hvor det ikke under noen omstendighet er lov til å ta abort. Heller ikke hvis kvinnen er blitt gravid etter voldtekt, eller dersom det er fare for mors liv.

Til tross for motstanden kan det likevel ende med totalforbud mot abort i et europeisk land i 2016. Også i Norge har folk demonstrert, og 23. april demonstrerer de igjen utenfor den polske ambassaden.

SOL oppsummerer hva konflikten handler om: 1. Hva skjer i Polen i dag?


  Polen har allerede en av de strengeste abortlovene i Europa. Etter dagens lovgivning er det kun lov i tre tilfeller, skriver Klassekampen. Dette er når kvinnen er blitt gravid som følge av voldtekt eller incest, dersom det er alvorlige misdannelser hos fosteret eller om den gravide kvinnens liv og helse er i fare.

  En gruppe abortmotstandere ønsker nå at abort skal bli forbudt uansett situasjon. Det har ført til et folkeopprør og demonstrasjoner fra polakker som er imot et totalforbud.


 2. Hvorfor forlot folk kirken i protest 3. april?
  Søndag 3. april var alle kirker i Polen pålagt å lese opp et brev fra biskopene med krav om abortforbud. I brevet stod det at «livet til hver eneste person er beskyttet av det femte av de ti bud: Du skal ikke drepe. Derfor er katolikkenes standpunkt i denne forbindelse klar og uforanderlig».

  I brevet tar biskopene til orde for at politikerne må endre loven slik at «hver eneste person» blir beskyttet «fra unnfangelse til naturlig død». Mange kvinner og menn forlot kirkerommet demonstrativt når biskopenes brev ble lest opp. Etter gudstjenesten samlet en anti-abortgruppe inn underskrifter. Ifølge Morgenbladet er parlamentet forpliktet til å behandle et lovforslag, dersom man får inn 100.000 underskrifter for det.


 3. Kan forslaget få flertall?


  Siden Polens sterkt konservative regjering har flertall i parlamentet, kan forslaget bli vedtatt og et totalt abortforbud bli virkelighet i Polen, skriver Dr.dk.

  I et radiointervju har President Beata Szydlo også uttalt at hun støtter initiativet om strengere abortlover.


 4. Hvorfor diskuteres et totalt abortforbud i 2016 i det hele tatt?


  FOTO: Krystian Maj / NTB Scanpix

  Den katolske kirke har stor makt og innflytelse i Polen, og kirken er imot abort. Kirken mener at livet begynner ved unnfangelsen, og at dersom man tar abort dreper man et ufødt barn.

  Kirken står sterkt i Polen, og prester gir nesten daglig uttrykk for sin mening som samfunnsdebattanter i en lang rekke spørsmål som diskuteres i offentligheten.

  Den nye regjeringen samarbeider mye med kirken, og ministre bruker ofte kirkelige argumenter i saker som diskuteres.


 5. Hvordan reagerer innbyggerne i Polen?


  FOTO: Abaca / NTB Scanpix

  70 prosent av innbyggerne i Polen er imot strengere abortlover, og det har vært store demonstrasjoner mot forslaget.

  Under demonstrasjonene har abortforkjempere viftet med kleshengere og heklenåler, som symbol på illegale aborter. De har også hengt dem opp i trærne foran parlamentsbygningen, skriver The Guardian.

  Monika Platek, jussprofessor ved universitetet i Warszawa og medlem av Polens kvinnekongress, sier til avisen at statsministerens støtte til lovforslaget viser hvor stor innflytelse kirken har.

  - Biskopene bryr seg ikke om en kvinne dør. Szydlo er en marionett. Abortforbudet var kirkens betingelse for å støtte partiet hennes, sier hun.


 6. Hva skjer om en kvinne spontanaborterer?


  Gruppen «Tak dla Kobiet», som jobber for kvinners rett til selvbestemt abort, har uttalt at den nye lovgivningen kan bli så streng at nødprevensjon, eller angrepille, kan bli forbudt. Ifølge International Business Times frykter de også at kvinner som spontanaborterer kan risikere etterforskning, og at de kan bli mistenkt for å ha utført en illegal abort.

  Motstanderne mot abortforbudet frykter at en slik lov vil føre til enda flere illegale aborter, som kan medføre helsefare for kvinnen. Kvinneorganisasjoner mener det utføres mellom 80 000 og 200 000 illegale aborter i året.


KILDER: Klassekampen, Morgenbladet, Dr.dk, International Business TimesThe Guardian, The Guardian, Morgenbladet

 

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.