Medier:

Rapport: - Viser at Danmark drepte sivile og skjulte det

Nedgraderte rapporter viser at Danmark deltok i angrep der sivile ble drept i Libya i 2011, ifølge Altinget og The Guardian.

Foto: Tarek Alhuony/UPI/Shutterstock
Foto: Tarek Alhuony/UPI/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!

Rapportene skal ha blitt holdt hemmelig helt siden 2012. Altinget skriver at de ba om innsyn og at dokumentene nå er nedgradert.

Det danske forsvarsdepartementet opplyser at de har bedt Forsvarskommandoen igangsette en vurdering av saken. Et spørsmål som skal besvares, er om det på «daværende tidspunkt» burde ha vært gjennomført en undersøkelse i regi av Nato eller koalisjonen som bombet mål i Libya.

Opptil 14 drepte

Altinget har jobbet med saken sammen med The Guardian og organisasjonen Airwars. Danmark var ett av en rekke Nato-land som gjennomførte luftangrep mot regjeringsstyrker i Libya i 2011. Operasjonen bidro til at opprørere klarte å styrte landets mangeårige leder Muammar Gaddafi.

De nedgraderte rapportene viser at danske fly deltok i to angrep der FN, menneskerettsorganisasjoner og medier hadde slått fast at til sammen opptil 14 sivile ble drept.

– Sivile tap kan ikke utelukkes, står det i en av de danske rapportene.

Samtidig står det at det ikke foreligger bevis for slike tap – siden Nato ikke hadde styrker på bakken som kunne gjøre egne undersøkelser.

– Skjulte det for oss

Den tidligere etterretningsoffiseren Marc Garlasco, som deltok i FNs gransking av sivile tap i Nato-angrepene i Libya, er skuffet over det danske hemmeligholdet.

– Dette viser at Danmark drepte sivile og skjulte det for oss, sier han til Altinget.

Garlasco og hans team stilte danskene en rekke spørsmål om mulige sivile tap, uten å få informasjonen som nå er offentliggjort.

De to angrepene der sivile ble drept, fant sted i byene Surman og Sirte. I begge tilfeller deltok et annet land i bombingen. Hvilket – eller hvilke – land det er snakk om, er ikke kjent.

Angrepet i Surman var rettet mot et hus eid av et pensjonert medlem av Gaddafis regjering. Her skal tolv sivile ha blitt drept. Eksministerens sønn, som mistet sin kone og to barn, har flere ganger forsøk å saksøke Nato.

Norge bombet

Bakgrunnen for den Nato-ledede militæroperasjonen var frykt for at Gaddafi-regimet skulle begå massedrap på sivile.

I årene etter regimeskiftet har Libya vært preget av politisk ustabilitet og væpnet konflikt mellom ulike grupperinger.

Også Norge deltok i militæroperasjonen i Libya. Norske kampfly slapp til sammen 588 bomber mot ulike mål i det nordafrikanske landet.

Tidligere utenriksminister Jan Petersen, som ledet utvalget som gransket den norske Libya-operasjonen, sier det ikke er indikasjoner på at Norge var involvert i brudd på humanitærretten i Libya.