Rapport: Pensjonert pave stanset ikke overgripere i kirken

Tidligere pave Benedikt anklages for å ikke ha stanset overgripere da han var erkebiskop i Tyskland, ifølge en gransking.

Pave emeritus Benedikt den 16. skal ha unnlatt å gripe inn i fire saker der barn ble utsatt for overgrep av kirkens folk. Dette skal ha skjedd da han var tysk biskop. Arkivfoto: AP / Gregorio Borgia / NTB
Pave emeritus Benedikt den 16. skal ha unnlatt å gripe inn i fire saker der barn ble utsatt for overgrep av kirkens folk. Dette skal ha skjedd da han var tysk biskop. Arkivfoto: AP / Gregorio Borgia / NTB Vis mer
Publisert

Granskingen er bestilt av den katolske kirke i München og er utført av et advokatfirma.

Benedikt var pave fra 2005 til 2013. Før det het han Joseph Ratzinger og var blant annet kardinal og biskop i München og Freising fra 1977 til 1982. Det er i denne perioden han anklages for ikke å ha grepet inn i fire tilfeller der prester eller andre i kirkelige roller skal ha begått overgrep.

Overgrepene fortsatte under hans ledelse, og anklagede fikk lov til å sitte i sine stillinger og posisjoner, hevder granskerne.

Ble dømt, fikk fortsette

To av sakene omfattet overgripere som fikk fortsette sitt virke i kirken, selv om de var dømt, og uten at det ble lagt begrensninger på hva slags oppgaver de kunne ha, ifølge advokat Martin Pusch, som la fra rapporten.

I et tredje tilfelle ansatte bispesetet en person selv om de må ha kjent til at han var dømt for overgrep i utlandet, ifølge rapporten.

I tillegg omfatter granskingen en sak som har fått mye omtale i tyske medier, der en prest ble flyttet fra delstaten Nordrhein-Westfalen til Bayern etter å ha blitt anklaget for overgrep.

Her skulle sakens hans behandles av kirken selv, men han fikk fortsette i jobben. Granskerne tviler på Benedikts påstand om at han ikke deltok på et møte der overføringen av presten ble diskutert i 1980. I 1986 ble mannen dømt for overgrep.

Den pensjonerte paven har avvist at han har gjort noe galt.

Også den sittende erkebiskopen av München er anklaget for unnfallenhet i to saker i rapporten. Han hadde torsdag ettermiddag ikke kommentert saken.

500 ofre

Rapporten omfatter minst 497 ofre i München bispedømme i perioden 1945 til 2019. Minst 235 av kirkens ansatte begikk overgrep, blant dem 173 prester og ni diakoner, ifølge rapporten. Man antar at mange saker aldri er blitt kjent.

40 prester eller andre kirkelige fikk lov å fortsette sitt arbeid i kirken til tross for at de var anklaget for selv å ha utført eller ikke slått ned på overgrep, ifølge granskerne fra advokatfirmaet Westpfahl Spilker Wastl. I 18 tilfeller fikk prestene fortsette selv om de var dømt.

Matteo Bruni, talsmann for Vatikanstaten, sier de ennå ikke kjenner innholdet i rapporten, men at de føler «skam og anger» for overgrep som geistlige har begått mot mindreårige.

En tidligere rapport om overgrep i den tyske katolske kirke fant at det var minst 3.600 ofre fra 1946 til 2014. Over halvparten var under 13 år da overgrepene fant sted og nesten en tredel var altergutter.

Rapporten føyer seg inn i de mange anklagene og rapportene om overgrep som er blitt begått av katolske prester og andre kirkelig ansatte i en lang rekke land.

(©NTB)

Mer om