Sør-Sudan

Rapport: Lutfattig land plyndres av lederne

Sør-Sudans ledere plyndrer det unge og fattige landet, i nært samarbeid med utenlandske oljeselskap og regjeringer, slår en ny rapport fast.

Borgerkrigen i Sør-Sudan har koset hundretusenvis av menneskeliv og drevet millioner på flukt. Disse flyktningene krysset grenseelva til nabolandet Uganda i 2017. Foto: AP / NTB scanpix
Borgerkrigen i Sør-Sudan har koset hundretusenvis av menneskeliv og drevet millioner på flukt. Disse flyktningene krysset grenseelva til nabolandet Uganda i 2017. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rapporten er utarbeidet av The Sentry, en organisasjon av gravejournalister, menneskerettsaktivister, politietterforskere og økonomer, som overvåker strømmen av våpen og penger til opprørere og militsgrupper i Afrika.

The Sentry ble dannet av Hollywood-stjernen George Clooney og menneskerettsaktivisten John Prendergast i 2015 og har særlig fulgt utviklingen i Sør-Sudan og Sudan.

Sør-Sudans president Salva Kiir (t.h.) og rivalen Riek Machar (t.v.) kastet i 2013 landet ut i en brutal borgerkrig som kostet nærmere 400.000 mennesker livet og drev millioner på flukt. Foto: AP / NTB scanpix
Sør-Sudans president Salva Kiir (t.h.) og rivalen Riek Machar (t.v.) kastet i 2013 landet ut i en brutal borgerkrig som kostet nærmere 400.000 mennesker livet og drev millioner på flukt. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

– Mennene som frigjorde Sør-Sudan, har kapret landets ferske institusjoner og landets ressurser, og de innledet i 2013 en krig som har kostet hundretusener livet og drevet millioner på flukt, konkluderer rapporten «The Taking of South Sudan».

God hjelp utenfra

Men Sør-Sudans politiske og militære ledere handler ikke på egen hånd, ifølge The Sentry. De får svært god hjelp fra utenlandske oljeselskap, våpenhandlere, forretningsfolk, regjeringer og etterretningsorganisasjoner, hevder organisasjonen.

– De lokale kleptokratene og deres internasjonale partnere – som kinesiske og malaysiske oljegiganter, britiske finansfyrster og nettverk av handelsmenn fra Etiopia, Eritrea, Kenya og Uganda – har tilegnet seg milliarder av dollar som var ment å bedre livene til noen av verdens mest utsatte og fattige, heter det i rapporten.

Definisjonen på kleptokrati er «en styreform preget av diktatur eller autonomt styresett hvor lederne stjeler fra landet på bakgrunn av sin gitte makt.»

Havner i utlandet

Milliardene finner veien til utenlandske bankkontoer og stråselskap i skatteparadis, og de blir også investert i eiendommer i andre land der de korrupte politiske og militære lederne og deres familier lever det gode liv, står det i rapporten.

– I nesten hver eneste instans vi har etterforsket for korrupsjon i Sør-Sudan, har vi funnet forbindelser til utenlandske konsern, banker, regjeringer og eiendommer, konkluderer The Sentry.

Finansierer militser

Blant selskapene som navngis i rapporten, er Dar Petroleum, et konsortium der kinesiske og malaysiske selskap er hovedeiere. Ifølge The Sentry finansierer de flere regjeringsvennlige krigsherrer og militsgrupper som har stått bak angrep mot sivilbefolkningen.

– De har også bestukket offentlig ansatte som lever i velstand, mens resten av befolkningen lider under følgene av en brutal borgerkrig, sa Clooney da han la fram rapporten i London torsdag.

Sør-Sudans politiske og militære ledere plyndrer landet for ressurser og stikker milliarder i egne lommer, i tett samarbeid med utenlandske selskap og forretningsfolk, slår skuespilleren George Clooney fast. Han er en av grunnleggerne av The Sentry, en organisasjon av gravejournalister, menneskerettsaktivister, politietterforskere og økonomer, som overvåker strømmen av våpen og penger til opprørere og militsgrupper i Afrika. Foto: AP / NTB scanpix
Sør-Sudans politiske og militære ledere plyndrer landet for ressurser og stikker milliarder i egne lommer, i tett samarbeid med utenlandske selskap og forretningsfolk, slår skuespilleren George Clooney fast. Han er en av grunnleggerne av The Sentry, en organisasjon av gravejournalister, menneskerettsaktivister, politietterforskere og økonomer, som overvåker strømmen av våpen og penger til opprørere og militsgrupper i Afrika. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

Ved en anledning betalte Dar Petroleum en hotellregning på drøyt 6 millioner kroner for Sør-Sudans daværende oljeminister Ezekiel Lol Gatkuoth, noe selskapets president Zhuo Zuokun bekreftet at de ville gjøre under et møte med oljeministeren 20. april i år, viser dokumenter The Sentry er i besittelse av.

Lol Gatkuoth fikk sparken som oljeminister i juni, anklaget for korrupsjon.

Presidentens datter

De to kinesiske energiselskapene China National Petroleum Corporation (CNPC) og Sinopec blir også navngitt som verstinger i rapporten, det samme blir Malaysias statlige oljeselskap Petronas, egyptiske SSTO og sørsudanske Nile Petroleum.

Blant andre eksempler som trekkes fram, er tre kinesiske investorer som i 2016 inngikk en avtale om lukrative mineralrettigheter med den 19 år gamle datteren til president Salva Kiir.

Noen uker senere drev regjeringsstyrker tusenvis av sivile bort fra jorda som var omfattet av avtalen.

The Sentry knytter også Kiir til et nettverk av stråselskap i utlandet, nærmere bestemt 13 ulike land, blant dem Kina, Kenya og Australia. Medlemmer av presidentens familie er oppført som aksjeeiere eller sjefer i samtlige.

Ingen kommentar

Nyhetsbyråene AP og AFP har bedt myndighetene i Sør-Sudan, Dar Petroleum og CNPC om å kommentere anklagene i rapporten.

Verken Dar Petroleum eller CNPC har besvart henvendelsene, men den kinesiske ambassaden i landet understreker at de alltid «krever at selskap i Sør-Sudan opererer i samsvar med lover og regler».

Sør-Sudans oljeminister mener rapporten tegner «et feilaktig bilde av hvordan oljeselskaper opererer både i Sør-Sudan og andre steder».

President Salva Kiir og andre representanter for myndighetene har ikke kommentert anklagene.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer