Rapport: Gratis buss i Stavanger ga betydelig passasjervekst

Innføring av gratis kollektivtransport i Stavanger ga passasjervekst på minst 11 prosent og kan ha ført til noe mindre bilkjøring, viser en rapport fra TØI.

Flere tok buss, båt og ferje i Stavanger etter at kommunen gjorde det gratis for de folkeregistrerte innbyggerne i kommunen, viser rapport. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
Flere tok buss, båt og ferje i Stavanger etter at kommunen gjorde det gratis for de folkeregistrerte innbyggerne i kommunen, viser rapport. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer
Publisert

Etter innføringen av gratis buss, tog og båt i Stavanger økte påstigninger med 11 prosent per døgn sammenlignet med resten av Rogaland, viser en rapport fra Transportøkonomisk Institutt (TØI).

TØI sammenlignet antall påstigninger i Stavanger med øvrige Rogaland før og etter innføringen av gratis kollektivtransport. De fant ut at det var klart flere reisende med kollektivtrafikk blant dem som fikk tilbud om gratis kollektivtransport.

Studien finner også en nedgang i bruk av bil blant respondentene i spørreundersøkelsen, men disse estimatene er mer usikre.

Det var i mai at daværende ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) kunngjorde at det skulle bli gratis buss, båt og tog for folkeregistrerte i Stavanger kommune fra 1. juli. Kommunen la 200 millioner på bordet for å gjennomføre prosjektet, som hadde som plan å vare ut 2024.

(©NTB)