Rapport: En tredel i privat sektor er lavtlønte

31,6 prosent av ansatte i privat sektor regnes som lavtlønte, ifølge en rapport fra forskningsstiftelsen Fafo. Andelen har særlig økt innen bygg og servering.

Lavtlønte er definert som de som tjener mindre enn 85 prosent av hva en gjennomsnittlig industriarbeider gjør. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
Lavtlønte er definert som de som tjener mindre enn 85 prosent av hva en gjennomsnittlig industriarbeider gjør. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

Rapporten «Hvem er de lavtlønte?» er finansiert av LO, skriver Klassekampen.

Lavtlønte er definert som de som tjener mindre enn 85 prosent av hva en gjennomsnittlig industriarbeider gjør. I fjor utgjorde det 430.185 kroner. For perioden 2008–2018 konkluderer Fafo med at det har vært en sakte økning av andelen lavtlønte.

I privat sektor har andelen gått fra 25,6 prosent til 31,6 prosent, og det er der økningen er størst, ifølge avisa.

Ifølge Fafo-forsker Bård Jordfald er det flere grunner til økningen.

– Noe skyldes endringer i næringsstruktur. Det er tjenesteytende deler av privat sektor som har vokst mest, og der er det flere lavtlønte. I tillegg skyldes det arbeidsinnvandring. Vi har fått vekst i de delene av arbeidsmarkedet der det er lite tariffavtaler, sier han.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer