Rapport: EgyptAir-styrten forårsaket av sigarett i cockpiten

EgyptAir-styrten som kostet 66 menneskeliv i 2016, ble trolig forårsaket av en brann i cockpiten etter at en sigarett ble fyrt opp, ifølge franske eksperter.

Det var trolig en sigarett i cockpiten som forårsaket EgpyAir-styrten i 2016, ifølge franske eksperter. Denne redningsvesten ble funnet to dager etter styrten. Foto: Egyptian Armed Forces via AP / NTB
Det var trolig en sigarett i cockpiten som forårsaket EgpyAir-styrten i 2016, ifølge franske eksperter. Denne redningsvesten ble funnet to dager etter styrten. Foto: Egyptian Armed Forces via AP / NTB Vis mer
Publisert

Brannen som angivelig startet i cockpiten ble trolig forårsaket av to sammenfallende faktorer, ifølge en 134 sider lang rapport som er omtalt av den italienske storavisa Corriere della Sera.

De to faktorene er en lekkasje fra oksygenmasken til kopiloten og at en sigarett ble fyrt opp av enten piloten eller kopiloten, heter det i rapporten.

EgyptAir-flyet ble brått borte fra radaren 19. mai 2016, da det var på vei til Kairo fra Paris. Alle om bord, blant dem 40 egyptiere og 15 franskmenn, døde da flyet styrtet i Middelhavet.

Egypts samferdselsminister sa tidlig at det trolig var et terrorangrep, og ikke svikt i vedlikeholdet, som førte til at flyet styrten.

Kontakten ble brutt

Franske luftfartsmyndigheter sa imidlertid at flyet sendte automatiske meldinger som tilsa at det var røyk i kabinen og problemer med flyets kontrollsystemer i minuttene før kontakten ble brutt.

De slo i 2018 fast at en brann etter all sannsynlighet oppsto i cockpiten og spredte seg raskt, slik at flyet kom ut av kontroll.

Ifølge Il Corriere della Serra styrker opptak fra flyets taleregistrator de franske ekspertenes hypotese.

Særlig viser de til to knitre-lyder fra mikrofonen i kopilotens maske, som ble fanget opp noen minutter før ulykken. Disse indikerer trolig at det var kraftig luftstrøm og at maska var satt i nødmodus.

(©NTB)

FORBLØFFER: Dommerne blir blåst av banen når de hører Loren Allred synge i «Britain´s Got Talent». Video: Steffen Pettersen/ITV Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer