Rapport: 10 prosent av krefttilfellene i Europa knyttes til forurensning

Over 10 prosent av Europas krefttilfeller og 2 prosent av kontinentets kreftdødsfall knyttes til forurensning, ifølge Det europeiske miljøbyrået.

Koblingen mellom røyking og kreft er godt kjent fra før. Men også passiv røyking bidrar til at folk får kreft, viser rapporten. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Koblingen mellom røyking og kreft er godt kjent fra før. Men også passiv røyking bidrar til at folk får kreft, viser rapporten. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

– Eksponering av luftforurensning, kreftfremkallende kjemikalier, radongass, ultrafiolett stråling og passiv røyking kan til sammen stå for over 10 prosent av krefttilfellene i Europa, står det i en uttalelse fra Det europeiske miljøbyrået (EEA).

Flesteparten av tilfellene knyttet til miljø og røyking er mulig å avverge, mener EEAs ekspert Gerardo Sanchez.

I det som er EEAs første rapport om kreft og miljø, fremgår det at 2,7 millioner mennesker får kreftdiagnose i EU hvert år. 1,3 millioner personer i EU dør årlig av kreft.

Luftforurensning knyttes til rundt 1 prosent av alle krefttilfeller i Europa og står for rundt 2 prosent av alle kreftrelaterte dødsfall, ifølge byråets rapport som ble lagt fram tirsdag.

Innendørs eksponering av radongass kan være årsak til opptil 4 prosent av alle krefttilfeller i Europa.

Passiv røyking kan øke risikoen for alle krefttyper med opptil 16 prosent for folk som aldri har røykt selv, fremgår det også i rapporten.

Byrået advarer om at noen kjemikalier som finnes på europeiske arbeidsplasser, også kan føre til kreft, blant annet bly, arsen, krom, akrylamid og pesticider.

Asbest anslås å stå for mellom 55 og 88 prosent av lungekrefttilfeller. Asbest ble forbudt i EU i 2005, men finnes fortsatt i noen bygninger, noe som gjør at arbeidere som driver med renovering og nedriving, fortsatt kan bli eksponert.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer