Raset i Jølster

Rådmannen: - Vi hadde ingen kommunikasjon med brannvesenet i Vassenden

Rådmann i Jølster kommune, Ellen Jensen, opplyste torsdag kveld at de ikke hadde kommunikasjon med brannvesenet i Vassenden da rasene gikk i Jølster.

Vidar Solhaug bor der raset gikk i Movika natt til onsdag, han kom seg vekk med en bil, men denne sto igjen. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Vidar Solhaug bor der raset gikk i Movika natt til onsdag, han kom seg vekk med en bil, men denne sto igjen. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Torsdag ved 19-tiden holdt politiet, rådmann Ellen Jensen og ordfører Oddmund Klakegg pressekonferanse i Førde, med statsminister Erna Solberg til stede.

De fortalte om svært krevende arbeidsforhold i Jølster og Førde tirsdag. Om helikoptre og redningspersonell som ikke kom inn i området på grunn av været. Og om fortvilte beboere som ringte ned politiet og etterlyste sine kjære fordi de ikke kom gjennom mobilnettet.

– All kommunikasjon foregikk via nødnettet. Vi hadde ingen kommunikasjon med brannvesenet i Vassenden, sa rådmann Ellen Jensen.

– De største utfordringene var kommunikasjon. Vi brukte mye tid og ressurser på å kartlegge hvor folk var, sa lensmann Dag Fiske.

– Vi må kunne klare oss uten strøm

Statsminister Erna Solberg (H) fikk også høre om det krevende arbeidet. Til NTB sier hun at situasjonen må ha vært dramatisk.

Hun roste innsatsen som ble lagt ned av beboere, frivillige og nødetatene. Og hun erkjenner at det må jobbes med nye risiko- og sårbarhetsanalyser for fremtiden ettersom været blir mer intenst.

– Vi må være klar over at ingen kan garantere at strømnettet ikke ryker i dette landet når man får sånt ekstremvær. Vi har tider når strømnettet er nede etter lynnedslag eller orkaner. Det er ikke mulig å si at alle disse tjenestene skal være oppe. Derfor er det så viktig at vi nå har et mer robust nødnett som har fungert.

Solberg sier videre at de skal lære av erfaringene, men presiserer at de har bevilget penger i statsbudsjettene til to kjernenett for å utvikle mer robuste systemer.

– Men jeg advarer folk mot å tro at det alltid vil fungere. Vi må tenke over at vi må kunne klare oss uten strøm i noen timer.

Oppryddingsarbeidet vil ta uker

Slik så det ut ved Vassenden i Jølster kommune torsdag. Flere jordras gikk over blant annet fylkesvei 451 og E39 i Jølster kommune i Sogn og Fjordane tirsdag. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Slik så det ut ved Vassenden i Jølster kommune torsdag. Flere jordras gikk over blant annet fylkesvei 451 og E39 i Jølster kommune i Sogn og Fjordane tirsdag. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

Besøket til statsministeren er del av en lenge planlagt valgkampturné, men fikk et annet preg på grunn av jordrasene som rammet Førde og nabokommunen Jølster tirsdag.

I forkant av besøket fikk statsministeren en orientering over telefon, men fikk en nærmere oppdatering på stedet av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og Fylkesmannen i Sogn og Fjordane.

Det ble opplyst at statsministeren selv ikke kom til å gå inn i rasområdet for ikke å forstyrre opprydningen. Fortsatt ligger tømmer og greiner godt synlig i vannflaten flere steder. Også langs veiene ligger store skredmasser. Statens vegvesen anslår at opprydningsarbeidet vil ta flere uker.

– Jeg vil rette en stor takk til entreprenøren som har jobbet døgnet rundt. Det viktigste nå er å gjenåpne veiene slik at folk kommer fram, sier avdelingsdirektør Svenn Egil Finden i Sogn og Fjordane til NTB.

Oppryddingsarbeidet vil foregå parallelt med trafikken slik at både kolonnekjøring og midlertidig stengning må påregnes. Ulykkesstrekningen langs Jølstravatnet vil mest sannsynlig forbli uberørt fram til over helgen.

Har video av bilen

Torsdag beklaget politiet det fatale utfallet da en vei ble gjenåpnet for tidlig i Jølster tirsdag. En bil ble tatt av et ras, og bilføreren er ennå ikke funnet.

– En rakk ikke tidsnok å innføre nødvendige tiltak ved å stenge veien på nytt. Utfallet av at veien ble åpnet, fikk et svært tragisk utfall, noe som en beklager sterkt, sier lensmann Dag Fiske i Sunnfjord i en pressemelding torsdag kveld.

Bilføreren, en mann i 50-årene, har vært savnet i to døgn, men verken redningshelikoptre, båter eller dykkere har funnet spor av ham. Ved 15-tiden torsdag ettermiddag startet søket med en fjernstyrt undervannsfarkost (ROV).

Overfor VG bekrefter politiet at de har videomateriale som viser at det går med en bil i jordraset i Jølster. De har foreløpig ikke tatt stilling til om videoen skal offentliggjøres.

Det gikk flere ras i Jølster kommune og Førde kommune i Sogn og Fjordane tirsdag ettermiddag og kveld. Fem av disse var store og sperret av en rekke veier og ødela flere bygg og mye infrastruktur.

Ifølge Statens vegvesen kommer opprydningsarbeidet til å ta flere uker.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer