Radioaktivt vann skal slippes ut i havet. Kina reagerer sterkt

Den japanske regjeringen har bestemt at radioaktivt vann fra Fukushima-anlegget skal slippes ut i Stillehavet, sier statsminister Yoshihide Suga.

Den japanske regjeringen har bestemt at radioaktivt vann fra det ødelagte atomanlegget i Fukushima skal slippes ut i Stillehavet. Anlegget ble ødelagt av den store tsunamien i 2011. Foto: Hiro Komae / AP / NTB
Den japanske regjeringen har bestemt at radioaktivt vann fra det ødelagte atomanlegget i Fukushima skal slippes ut i Stillehavet. Anlegget ble ødelagt av den store tsunamien i 2011. Foto: Hiro Komae / AP / NTB Vis mer
Publisert

Vannet fra anlegget, som ble ødelagt da et voldsomt jordskjelv og en påfølgende tsunami rammet Japan i mars 2011, blir filtrert før det slippes ut.

Spørsmålet om hva som skal skje med vannet, har blitt diskutert i flere år.

Japan hevder at utslippet vil være trygt, fordi vannet har blitt filtrert grundig for å fjerne nesten all radioaktivitet, samtidig som vannet vil tynnes ut. Suga sier utslippet kun vil skje etter forsikringer om at det er trygt.

Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) støtter avgjørelsen og sier utslippet ligner prosesser for å bli kvitt radioaktivt vann fra atomanlegg andre steder i verden.

Omfattende rensing

Tsunamibølgen oppsto etter et jordskjelv som ble målt til hele 9,0. Den slo ut kjølesystemene til tre av de seks reaktorene ved atomkraftverket.

Alle de tre reaktorkjernene smeltet, noe som medførte utslipp av radioaktive stoffer.

Det har siden samlet seg 1,25 millioner tonn radioaktivt vann i tanker ved atomkraftverket, både vann som brukes for å kjøle ned anlegget, samt regn og grunnvann som stadig renner inn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer