Radioaktivitet finnes fortsatt i norsk natur

Selv om det er 36 år siden Tsjernobyl-ulykken finner forskere fremdeles radioaktiv forurensning i ville planter i Norge.

Forskere har funnet radioaktivitet i norsk natur hele 36 år etter Tsjernobyl-ulykken. Illustrasjonsfoto: Solveig Vikene / NTB.
Forskere har funnet radioaktivitet i norsk natur hele 36 år etter Tsjernobyl-ulykken. Illustrasjonsfoto: Solveig Vikene / NTB. Vis mer
Publisert

Norsk institutt for naturforskning (NINA) har fullført et forskningsprosjekt av viltvoksende planter i Rondane og Dovrefjell. Der ble det gjort funn av radioaktivitet fra Tsjernobyl-ulykken i 1986, selv om nivåene holder seg på et stabilt nivå.

– Som før er det store variasjoner i mengde radioaktiv cesium mellom arter, områder og år, men nivåene har som forventet avtatt siden målingens start tidlig på 90-tallet, sier forskningssjef Signe Nybø i NINA.

For først gang vil det også bli tatt prøver fra rein på Svalbard, som skal sammenlignes med nivåene i villrein på fastlandet.

Instituttet overvåker nivået av radioaktiv cesium i planter ved ni lokaliteter i fjellområder spredt rundt i landet etter oppdrag fra Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer