Qatar-vinden har snudd: – Amnesty ser ikke for seg stor boikottbevegelse

Flere klubber har landet på å støtte Qatar-utvalgets konklusjon om ikke å boikotte neste års VM. John Peder Egenæs i Amnesty håper engasjementet ikke går over.

Generalsekretær Jon Peder Egenæs i Amnesty International Norge håper Norge vil fortsette å sette situasjonen i Qatar på dagsorden. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Generalsekretær Jon Peder Egenæs i Amnesty International Norge håper Norge vil fortsette å sette situasjonen i Qatar på dagsorden. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

Slik det ser ut nå, er det Brann, Rosenborg, Strømsgodset, Tromsø og Vålerenga som ønsker seg boikott av neste års fotball-VM i Qatar.

Saken skal avgjøres i det ekstraordinære fotballtinget 20. juni.

Rosenborg, Tromsø og Vålerenga har tatt til orde for boikott og står også på sitt etter at Qatar-utvalgets rapport, ledet av Sven Mollekleiv, ble lagt fram.

Den rapporten konkluderer med at boikott ikke er det mest effektive virkemiddelet.

Tom Høgli, som tidlig tok til orde for boikott, snudde etter å ha deltatt i Qatar-utvalgets arbeid. Det samme har Egil «Drillo» Olsen gjort. Styret i Odd har også snudd som et resultatet av Qatar-utvalgets konklusjon. 1.-divisjonsklubben Ranheim har gjort det samme.

Ingen stor boikottbevegelse

Konklusjonen i Qatar-rapporten fikk støtte av 12 av 14 utvalgsmedlemmer. De to eneste som gikk mot, var medlemmene i Norsk Supporterallianse (NSA) Ole Kristian Sandvik og Gina Barstad.

Amnesty Norge tar ikke parti for eller mot boikott, men er glad for at saken har fått stor oppmerksomhet de siste månedene, forteller generalsekretær John Peder Egenæs.

– Uansett hvordan det ender, håper jeg ikke det er slutten på norsk fotballs engasjement for migrantarbeid i Qatar. Jeg håper supporterne vil jobbe internasjonalt for å holde fanen høyt og legge press på Fifa og Qatar. Vi ser ikke for oss en stor boikottbevegelse internasjonalt. Da handler det om å bruke engasjementet som er skapt, sier Egenæs til NTB.

Fins mer kunnskap

I Tromsø, klubben som på sett og vis startet bevegelsen, står klubben på sitt.

– Vi står enda på boikott. Det er styrebehandlet. Vi har selvfølgelig lest rapporten, men det er mer kunnskap der ute enn det som kommer fram i den, sier daglig leder Øyvind Alapnes i Tromsø til NTB.

Til det sier Egenæs:

– Det gjør det nok, men så kan man på bakgrunn av infoen der også trekke andre konklusjoner enn det utvalget gjorde. Utvalget har gjort en god og grundig jobb, sier han.

Viking gikk ut med støtte til Tromsøs initiativ, men det var ikke styrebehandlet. Siden har styret landet på å støtte NFF-utvalgets konklusjon i saken.

– Vi valgte å bruke tid på saken, sier styreleder Rune Bertelsen i Viking FK til NTB.

Åpen

Bertelsen understreker at de er åpne for det som måtte komme.

– På fotballtinget har det en tendens til å bli nye forslag som inneholder kompromisser. Vi skal være beredt på det, så delegatene har frihet til å vurdere forslag som kan komme som vi ikke vet hva er, sier Bertelsen, som mener det ikke er lurt å låse seg 100 prosent før det er debattert.

Styreleder Per Otto Dyb i Kristiansund opplyser at styret har tvilt seg fram til å stille seg bak Qatar-utvalget, men de forventer handling.

– Vi forventer at man tar det ansvaret, og at arbeidet både blir grundig evaluert og satt på dagsorden jevnlig, forklarer Dyb.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer