Qatar i hemmelige møter med Taliban

Qatars statsminister har holdt hemmelige samtaler med Talibans leder i Afghanistan. Møtet er det første Taliban-sjefen har hatt med en utenlandsk statsleder.

Qatars statsminister Sheikh Mohamed bin Abdulrahman Al-Thani har møtt Talibans øverste leder i Afghanistan til diplomatiske samtaler, ifølge Reuters. Arkivfoto: Terje Bendiksby / NTB
Qatars statsminister Sheikh Mohamed bin Abdulrahman Al-Thani har møtt Talibans øverste leder i Afghanistan til diplomatiske samtaler, ifølge Reuters. Arkivfoto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert

Ifølge Reuters møtte Qatars statsminister Mohammed bin Abdulrahman al-Thani den tilbaketrukne Taliban-sjefen Haibatullah Akhundzada 12. mai i den sørafghanske byen Kandahar.

En sikkerhetskilde sier USA var orientert om møtet og at de «koordinerte alle spørsmålene som ble diskutert», inkludert å fremme dialogen med Taliban, som har hatt makten i Afghanistan siden sommeren 2021.

I de hemmelige møtene i Kandahar ba Qatar Taliban om å fjerne forbudet i Afghanistan mot jenters utdanning og kvinner i arbeid. Foto: Ebrahim Noroozi / AP / NTB
I de hemmelige møtene i Kandahar ba Qatar Taliban om å fjerne forbudet i Afghanistan mot jenters utdanning og kvinner i arbeid. Foto: Ebrahim Noroozi / AP / NTB Vis mer

Kilden, som ikke ønsker å bli navngitt, sier al-Thani også diskuterte behovet for at Taliban fjerner forbudet mot jenters utdanning og kvinner i arbeid.

Møtet sees på som en diplomatisk suksess for Qatar, som har kritisert Talibans restriksjoner mot kvinner samtidig som de har brukt sine langvarige bånd med den islamistiske bevegelsen til å oppfordre til at verdenssamfunnet bryter isolasjonen av Afghanistan.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer