Qatar: Fremgang i gisselforhandlingene

Det er fremgang i forhandlingene om utveksling av gisler i Gaza, ifølge Qatars statsminister. De ser optimistisk på de videre forhandlingene om en avtale.

En israelsk stridsvogn på Gazastripen i midten av januar. Foto: Maya Alleruzzo / AP / NTB
En israelsk stridsvogn på Gazastripen i midten av januar. Foto: Maya Alleruzzo / AP / NTB Vis mer
Publisert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!

Israel har de siste dagene sittet i forhandlinger i Paris med mellommenn fra Qatar og Egypt i et forsøk på å få i stand en avtale med Hamas og sikre løslatelse av gisler på Gazastripen.

Qatar håper å kunne legge til rette for en avtale mellom Israel og Hamas og få samtalene inn på et konstruktivt spor, heter videre i uttalelsen fra Qatars statsminister Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al-Thani.

– Permanent våpenhvile

Statsministeren legger til at partene «håper å videresende et forslag til Hamas». Forslaget oppgis å være en våpenhvile i etapper, der kvinner og barn fra gislene blir løslatt først og bistand kommer inn på Gazastripen.

– Den nåværende fasen av samtalene kan føre til en permanent våpenhvile i fremtiden, heter det videre.

Også Det hvite hus sier i en uttalelse at det gjenstår en del arbeid før man kan bli enige om en avtale. Men de omtaler samtalene som konstruktive.

Ordlyden ligner uttalelsen som kom fra Israels statsminister Benjamin Netanyahus kontor søndag.

– Møtet var konstruktivt, men det er fortsatt betydelig avstand som partene skal fortsette å diskutere til uken i nye møter, het det i uttalelsen.

Krever stans i kampene

En talsperson for Hamas sier mandag kveld at gruppen ønsker en «fullstendig og omfattende våpenhvile» i Gaza.

– Når kampene stanser, da kan resten av detaljene diskuteres, inkludert gisselløslatelse, sier Taher al-Nunu til nyhetsbyrået AFP.

Qatar har fungert som megler i krigen mellom Hamas og Israel og hadde en nøkkelrolle da det ble inngått en midlertidig våpenhvile i november. Flere gisler ble da løslatt i bytte mot at palestinske fanger ble satt fri i Israel.