Putin setter atomvåpen i høy beredskap – USA fordømmer «uakseptabel opptrapping»

Russlands president Vladimir Putin øker atomvåpenberedskapen som følge av det spente forholdet til Nato.

Vladimir Putin under en TV-sendt tale tidligere denne måneden. Foto: Sputnik / Kreml / AP / NTB
Vladimir Putin under en TV-sendt tale tidligere denne måneden. Foto: Sputnik / Kreml / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Russlands president Vladimir Putin øker atomvåpenberedskapen som følge av det spente forholdet til Nato. USA fordømmer det de kaller en uakseptabel opptrapping.

– Det betyr at president Putin fortsetter å trappe opp denne krigen på en måte som er totalt uakseptabel, og vi må fortsette å stoppe handlingene hans på den sterkest mulige måten, sier USAs FN-ambassadør, Linda Thomas-Greenfield, til TV-kanalen CBS, gjengitt av Sky News.

Bakgrunnen for Putins ordre er det forverrede forholdet til Vesten på grunn av Ukraina-konflikten. I en TV-tale søndag viste Putin til det han kalte aggressive uttalelser fra Nato og de økonomiske sanksjonene som vestlige land har innført mot Russland.

– Vestlige land har ikke bare iverksatt uvennlige handlinger mot landet vårt innen den økonomiske sfæren. Høytstående tjenestemenn i ledende Nato-land har kommet med aggressive uttalelser knyttet til vårt land, sa Putin.

Derfor har han beordret forsvarsminister Sergej Sjojgu og sjefen for generalstaben til å sette atomvåpen-styrkene i det som kalles «kampberedskap». Sjojgu sluttet seg søndag til Putins vurdering.

Russland og USA er landene i verden med de desidert største arsenalene av atomvåpen.

USA og Sovjetunionen bygget opp arsenalene i løpet av den kalde krigen. Fortsatt anslås det at Russland og USA sitter på over 4.000 kjernefysiske stridshoder hver.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer