Putin på plass i Minsk

Russlands president Vladimir Putin har ankommet Minsk, der han er på et sjeldent statsbesøk.

Russlands president Vladimir Putin er på besøk til Minsk. Her fra Moskva i helgen. Foto: Gavriil Grigorov, Sputnik, Kreml Pool Photo via AP / NTB
Russlands president Vladimir Putin er på besøk til Minsk. Her fra Moskva i helgen. Foto: Gavriil Grigorov, Sputnik, Kreml Pool Photo via AP / NTB Vis mer
Publisert

Putin skal møte Belarus' leder Aleksandr Lukasjenko i Minsk. De to har vanligvis møtt hverandre i Moskva, så Putins besøk i Minsk er regnet som høyst uvanlig.

Bilder på statlig TV viser at Lukasjenko tok imot Putin på flyplassen i Minsk. Det statlige belarusiske nyhetsbyrået Belta skriver at det er et tettpakket program under besøket. Belta nevner ikke Ukraina-krigen, men skriver at sikkerhetsspørsmål er på agendaen.

Russiske styrker på øvelse i Belarus i et bilde som ble offentliggjort av det russiske forsvarsdepartementet mandag. Foto: Russlands forsvarsdepartement / AP / NTB
Russiske styrker på øvelse i Belarus i et bilde som ble offentliggjort av det russiske forsvarsdepartementet mandag. Foto: Russlands forsvarsdepartement / AP / NTB Vis mer

I tillegg skal de to lederne diskutere spørsmål som handel, økonomi og energi. Både Russland og Belarus er straffet med internasjonale sanksjoner på grunn av krigen. Russland angrep Ukraina blant annet fra belarusisk jord.

Sjelden tur til utlandet

Putin har foretatt kun noen få utenlandsreiser siden starten av pandemien for to år siden.

Ifølge Lukasjenkos stab skal Putin og Lukasjenko ha et privat møte, men også holde samtaler sammen med flere ministre.

Flere eksperter har spekulert på at Putin under besøket vil prøve å overtale Lukasjenko til å sende soldater til fronten i Ukraina, eller få landet til å delta i en felles motoffensiv.

Advarsler om nytt angrep fra nord

Ifølge USA-støttede Radio Free Europe er besøket ment som en falskt flagg-operasjon for å distrahere Ukrainas militære ledelse, og få dem til å omgruppere fra fronten i øst til grensen til Belarus i nord. Radiokanalen har hovedkontor i Praha og dekker Øst-Europa tett.

Høytstående ukrainske militære tjenestemenn har de siste dagene advart mot at Russland kan forsøke et nytt angrep fra nord.

Mandag morgen meldte det statlige nyhetsbyrået Interfax at russiske styrker skal gjennomføre militærøvelser i Belarus, men ga ingen detaljer om hvor eller når de vil finne sted.

(NTB)

Mer om