Putin-kritiker dømt til ni års fengsel for svindel

Opposisjonslederen Aleksej Navalnyj er dømt til ni års fengsel etter å ha blitt funnet skyldig i anklager om underslag. Etter rettsaken ble også to av advokatene til hans pågrepet.

Alexej Navalnyj er dømt for svindel. Foto: Pavel Golovkin /AP
Alexej Navalnyj er dømt for svindel. Foto: Pavel Golovkin /AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det erklærte dommeren Margarita Kotova tirsdag under et rettsmøte i straffekolonien der Navalnyj sitter fengslet.

– Navalnyj begikk svindel – tyveri av eiendeler begått av en organisert gruppe, sa hun.

Under rettssaken har påtalemyndigheten hevdet at opposisjonslederen har stjålet store pengesummer fra sine egne organisasjoner. Det var angivelig snakk om penger som organisasjonene hadde mottatt som donasjoner.

Ble forgiftet

Fra før soner Navalnyj en dom på to og et halvt år i en straffekoloni på grunn av brudd på meldeplikten etter en tidligere betinget dom. Bruddene på meldeplikten skyldtes at han var forgiftet og lå i koma i Tyskland i 2020.

Navalnyj mener selv det var den russiske sikkerhetstjenesten som forgiftet ham. Dette er blitt avvist av russiske myndigheter.

Anklaget for ekstremisme

Saken han nå er dømt i, handler om ytterligere bedragerianklager, knyttet til organisasjonene han driver, og forakt for retten. Den kan føre til en betydelig forlenging tiden han må sitte fengslet.

Separat pågår det en etterforskning av påstått ekstremisme som kan gi ytterligere opptil ti års fengsel.

Navalnyj har blitt særlig kjent for sine avsløringer av korrupsjon i det russiske maktapparatet. Han og en rekke av hans nærmeste medarbeidere og støttespillere er terrorlistet av myndighetene.

Navalnyjs advokater pågrepet

To av advokatene til Aleksej Navalnyj, Olga Mikhailova og Vadim Kobzev, ble pågrepet mens de sto og snakket med journalister utenfor straffeanstalten i byen Pokrov der rettssaken pågikk.

Opposisjonsleder Aleksej Navalnyj (i midten) sammen med sine advokater i retten i straffekolonien i Pokrov tirsdag. Bildet er tatt fra en videooverføring fra det russiske fengselsvesenet. Foto: AP / NTB
Opposisjonsleder Aleksej Navalnyj (i midten) sammen med sine advokater i retten i straffekolonien i Pokrov tirsdag. Bildet er tatt fra en videooverføring fra det russiske fengselsvesenet. Foto: AP / NTB Vis mer

Det forteller en journalist fra nyhetsbyrået AFP som selv var til stede. Navalnyjs medarbeidere bekrefter at advokatene er pågrepet.

Huitfeldt opprørt over Navalnyj-dom

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) sier at Norge er dypt opprørt over dommen mot den russiske opposisjonslederen Aleksej Navalnyj

I en uttalelse på Twitter skriver utenriksminister Huitfeldt:

– Norge er dypt opprørt over den harde dommen mot opposisjonsleder Aleksej Navalnyj.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) er opprørt over at Aleksej Navalnyj ble dømt til ni års fengsel tirsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) er opprørt over at Aleksej Navalnyj ble dømt til ni års fengsel tirsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

– Vi ber om Navalnyjs umiddelbare og ubetingede løslatelse. Russland må overholde sine internasjonale menneskerettighetsforpliktelser og stoppe forfølgelsen av dissidenter og politiske motstandere.

(NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer