Putin-kritiker dømt til 25 års fengsel

Den profilerte opposisjonspolitikeren Vladimir Kara-Murza er i Russland dømt til 25 års fengsel for å ha kritisert militæret. Norge fordømmer dommen.

Den russiske aktivisten Vladimir Kara-Murza er dømt til 25 års fengsel for å ha kritisert Russlands krigføring i Ukraina. Foto: AP / NTB
Den russiske aktivisten Vladimir Kara-Murza er dømt til 25 års fengsel for å ha kritisert Russlands krigføring i Ukraina. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

41-åringen er dømt for landsforræderi og for å diskreditere det russiske forsvaret, etter at han kritiserte krigføringen i Ukraina.

I sitt sluttinnlegg under rettssaken ba ikke Kara-Murza om å bli frikjent, men sa tvert imot at han var sto inne for og var stolt av alt han har sagt.

– Kriminelle er ment å angre på det de har gjort. Men jeg er i fengsel for mine politiske meninger. Jeg vet også at dagen vil komme da mørket som har lagt seg over landet vårt, vil lette, sa den 41 år gamle trebarnsfaren.

Mangeårig Putin-kritiker

Kara-Murza er tidligere journalist, men har brukt flere år som opposisjonspolitiker. Han har forsøkt å få utenlandske regjeringer og institusjoner til å innføre sanksjoner mot Putin-regimet og enkelte russiske politikere for angivelige menneskerettsbrudd.

Han var tidligere en nær medarbeider av opposisjonslederen Boris Nemtsov, som ble drept ikke langt fra Kreml i 2015. Kara-Murza selv overlevde forsøk på forgiftning både i 2015 og 2017.

«ATACMS» har en rekkevidde på opptil 300 kilometer og står i toppen av Ukrainas ønskeliste. Video: ROK Armed Forces. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV. Vis mer

Nylig gikk flere titall russiske journalister og aktivister, hvorav mange har rømt landet, ut mot russiske myndigheter med krav om å løslate Kara-Murza. De mener anklagene mot ham er grunnløse og politisk motivert.

Norge fordømmer

Dommen mot Kara-Murza blir møtt med fordømmelse av den norske regjeringen.

– Norge fordømmer på det sterkeste den politisk motiverte dommen på 25 års fengsel mot den russiske opposisjonsfiguren, journalisten og menneskerettighetsforkjemperen Vladimir Kara-Murza. Det er en dypt alarmerende og hard dom for å utøve retten til ytringsfrihet, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) i en uttalelse.

– Vi ber om umiddelbar og betingelsesløs løslatelse av Kara-Murza og alle politiske fanger i Russland.

Oslo-tale involvert

Anklagene om landsforræderi skal blant annet ha omfattet taler som Kara-Murza holdt utenfor Russland – blant disse en tale han holdt i Oslo rådhus i 2021 i forbindelse med Andrej Sakharov Frihetspris 2021, ifølge Den norske Helsingforskomité.

– Kara-Murza er funnet skyldig i å ha diskreditert det russiske militæret og for forræderi mot den russiske staten. Den virkelige årsaken til den brutale dommen er imidlertid at han har kritisert Putin-regimet for brudd på russisk og internasjonal lov i Ukraina og innenlands, understreker generalsekretær Berit Lindeman i Den norske Helsingforskomité.

– Han utøvde sin menneskerettighet til frie ytringer. De som er involvert i forfølgelsen av Kara-Murza, bør rammes av sanksjoner fra Norge og andre demokratiske land.

(NTB)

Mer om