Putin gratulerer Orban

Viktor Orban og det høyrepopulistiske partiet Fidesz vant valget i Ungarn, og president Vladimir Putin er blant de første til å gratulere.

Statsminister Viktor Orban og det nasjonalkonservative partiet Fidesz styrer videre etter søndagens valg i Ungarn. Foto: AP / NTB
Statsminister Viktor Orban og det nasjonalkonservative partiet Fidesz styrer videre etter søndagens valg i Ungarn. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Instagram og meld deg på nyhetsbrevet fra redaktøren vår!

Fidesz sikret seg 53 prosent oppslutning, mens opposisjonens koalisjon fikk 35 prosent, viser resultatet etter at 94 prosent av stemmene er talt opp.

Fidesz beholder dermed sitt to tredels flertall i den ungarske nasjonalforsamlingen, og Orban kan gå løs på sin fjerde periode.

– Vi har vunnet en stor seier, en seier så stor at den kanskje kan ses fra månen, i alle fall fra Brussel, sa Orban i en seierstale til en jublende folkemengde i Budapest natt til mandag.

Framtida

– Hele verden har i natt sett at kristendemokratisk politikk, konservativ politikk og patriotisk politikk har vunnet i Budapest. Vi forteller Europa at dette ikke er fortida, dette er framtida, fortsatte Orban, som fra før er EUs lengst sittende statsleder.

58-åringen har de siste tolv årene gjentatte ganger kommet på kant med EU, som han har omtalt som et undertrykkende regime og sammenlignet med Sovjetunionen.

EU har på sin side kritisert Orban for å kneble mediene, politisere rettsvesenet og innskrenke homofiles rettigheter i Ungarn.

Uklart utfall

Søndag ble det også holdt folkeavstemning om fire spørsmål knyttet til lover som vil begrense muligheten til å undervise ungarske barn om seksuell legning og muligheten for kjønnsskifteoperasjoner.

Resultatet er ikke klart, og det er uklart om mange nok avga stemme til at resultatet blir gyldig.

Russland-venn

Orban har også kommet på kant med EU i spørsmålet om den russiske invasjonen av Ukraina og har markert seg som en av Russlands varmeste støttespillere i Europa.

Ungarn har avvist president Volodymyr Zelenskyjs ønske om våpenstøtte og sanksjoner mot Russlands energisektor, og Orban nekter også andre land å transportere våpen til Ukraina via Ungarn.

President Vladimir Putin var da også blant de første til å gratulere Orban med valgseieren mandag og ga uttrykk for håp om styrkede bånd mellom de to landene.

– Russlands statsoverhode uttrykker tillit til at den videre utviklingen av bilaterale partnerskapsbånd, til tross for en vanskelig internasjonal situasjon, fullt ut vil tjene det russiske og ungarske folks interesser, het det i en uttalelse fra Kreml.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer