PST: Kritisk infrastruktur er allerede kartlagt av Russland

Kritisk infrastruktur i Norge har Russland «i utgangspunktet kontroll på», ifølge PST. De sier droneflyging trolig har en annet formål enn å skaffe informasjon.

Hedvig Moe, assisterende sjef i PST sier at Russland trolig har informasjonen de trenger om kritisk infrastruktur i Norge. Foto: Javad Parsa / NTB
Hedvig Moe, assisterende sjef i PST sier at Russland trolig har informasjonen de trenger om kritisk infrastruktur i Norge. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

– Vi tror at veldig mye av den kritiske viktige infrastrukturen i Norge allerede er kartlagt, sier Hedvig Moe, assisterende sjef i Politiets sikkerhetstjeneste (PST), til Aftenposten.

Droneflygingen rundt kritisk infrastruktur i Norge er trolig heller ment å vise tilstedeværelse, dreie fokuset vekk fra annen etterretningsaktivitet eller teste beredskapen, ifølge hun.

– Og alle disse formålene, nemlig å skape frykt og usikkerhet, flytte fokus og teste beredskap, dreier seg om å villede og forvirre, sier Moe.

Hun sier dronene også kan benyttes til å forberede sabotasje.

– Sabotasje av kritisk viktig infrastruktur er mer aktuelt etter invasjonen. Men det er lite sannsynlig. Vi vurderer det som et verstefall-scenario.

Det er svært vanskelig for PST å påvise at Russland står bak droneflygingen.

– Hele poenget er at det ikke skal være mulig, sier Moe.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer