Vis mer

PST kan ha avverget terrorangrep

Har utvist terrormistenkt fra Norge.

(upublisert) Opprettet

Politiets sikkerhetstjeneste la fram sin åpne trusselvurdering for 2016 tirsdag.


Justisminister Anders Anundsen (Frp) sier at man aldri kan gardere seg mot terrortrusler.


– Vi må ikke la terroristene vinne ved at vi blir redde eller endrer måten vi lever på. Trusselvurderingen viser en positiv endring sammenlignet med fjorårets vurdering sier han.Har utvist terrormistenkt


PST har utvist en person de mener kan ha hatt til hensikt å begå en terrorhandling i Norge, opplyser PST-sjef Benedicte Bjørnland til NRK.


Denne pågripelsen og utvisningen skjedde i første halvår av 2015, ifølge NRK.


PST-sjefen sier at vedkommende ikke lenger befinner seg i Norge. Hun vil ikke si noe om hva slags type angrep man fryktet.


– Nei, men vi hadde en bekymring i en tidlig fase. Vedkommende ble pågrepet og etter hvert utviste av utlendingsmyndighetene, sier hun til NRK.- Russland en særlig trussel mot Norge


PST mener den sikkerhetspolitiske utviklingen de siste årene gir grunn til bekymring og at flere stater kan undergrave eller svekke norske interesser.


– Norge befinner seg i en del av verden der mellomstatlige problemer tradisjonelt er blitt løst politisk. Den sikkerhetspolitiske utviklingen de siste årene har likevel gitt grunn til bekymring, skriver PST i sin trusselvurdering for 2016.


– Vi ser at flere stater bruker sine etterretningstjenester på måter som kan undergrave eller svekke våre nasjonale interesser, fastslår PST.


Det er særlig Russland som ses på som en trussel mot norske interesser.


– Vår vurdering er fortsatt at russisk etterretning har det største skadepotensialet for norske interesser, sier Bjørnland, og sier det er snakk om kartlegging av norske beredskaps- og sikkerhetskapasiteter.Forsiktig nedjustering


Samtidig sier Anundsen at det også er mer vi ikke vet. Derfor er det snakk om en forsiktig nedjustering.


PST fastslår at det når det gjelder trusselen fra ikke-statlige aktører, er det ved starten av 2016 særlig to forhold som potensielt kan få store konsekvenser. Det ene er hvorvidt IS og eventuelt andre terrorgrupper vil klare å gjennomføre terroraksjoner i vestlige land.


– Vi vurderer det som mulig at ekstreme islamister vil forsøke å gjennomføre terroraksjoner mot Norge i løpet av året som kommer. Et annet forhold som vil påvirke trusselbildet, er det store antall flyktninger og asylsøkere som har ankommet Vest-Europa og Norge, og som eventuelt vil komme også i løpet av 2016, skriver PST i trusselvurderingen.


(©NTB)


Legg til sol_no på SnapChat

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.