PST: Høyere terrortrussel fra høyreekstreme enn islamister

Trusselen fra høyreekstreme er nå høyere enn fra ekstreme islamister, mener PST. Trusselnivået i Norge er fortsatt moderat.

PST bygg i Oslo.Foto: Javad Parsa / NTB
PST bygg i Oslo.Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener det er i underkant av 40 prosent sannsynlighet for at ekstreme islamister vil forsøke å gjennomføre angrep i Norge de neste 18 månedene.

– Trusselen er imidlertid fortsatt til stede og kan skjerpes på kort varsel, understrekes det i PSTs oppdaterte vurdering av terrortrusselen mot Norge.

Nedgang i terrorsaker

Bakgrunnen for endringen er sammensatt.

– Vi har sett en nedgang i antall saker som mobiliserer til terror, samt en svekkelse av norsktilknyttede ekstreme miljøer og radikalisatorer med fokus på norske forhold, skriver de.

Det har dessuten vært en gradvis nedgang i terrorforsøk begått av ekstreme islamister i Vesten siden 2017, påpeker PST.

Unge ekstremister som handler alene

– En eventuell ekstrem islamistisk terroraksjon i Norge vil mest sannsynlig utføres av unge ekstremister som handler på egen hånd, og bruker enkle angrepsmidler. De mest aktuelle målene vil være steder hvor folk samles eller symbolmål som politi- og forsvarspersonell eller personer som forbindes med hån av islam, mener PST.

Det er 40–60 prosent sannsynlighet at høyreekstremister vil forsøke å utføre terrorhandlinger i Norge de neste 18 månedene. Denne vurderingen er uendret fra forrige oppdatering. Dermed vurderer PST nå trusselen fra høyreekstreme som høyere enn fra islamister.

– En eventuell høyreekstrem terroraksjon i Norge vil mest sannsynlig være et forsøk på et masseskadeangrep utført av én person.

Skoler kan være mål

Flere høyreekstreme har planlagt angrep mot ungdoms- og videregående skoler. i Europa det siste året.

– Derfor vurderer vi nå også at skoler kan være mål for høyreekstremister, skriver PST, som understreker at de ikke har noen konkrete bekymringer om at skoler skal være mål for noen terroraksjon i Norge nå.

Det generelle trusselnivået i Norge er fortsatt moderat.

(NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer