PST etterforsker IT-angrepet – Stortinget vil ha ekstern evaluering

Stortinget ønsker en ekstern evaluering av IT-angrepet de ble rammet av for å kunne forbedre egen sikkerhet. PST har åpnet etterforskning av angrepet.

I forrige uke ble det kjent at Stortinget nok en gang var blitt rammet av et omfattende IT-angrep. Nå etterforskes angrepet av PST. Foto: Gorm Kallestad / NTB
I forrige uke ble det kjent at Stortinget nok en gang var blitt rammet av et omfattende IT-angrep. Nå etterforskes angrepet av PST. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

– For det første ønsker jeg en helhetlig vurdering for hvordan Stortinget er rigget for å møte et stadig mer krevende digitalt trusselbilde, sier Stortingets direktør Marianne Andreassen til NTB.

– For det andre så ønsker jeg en evaluering av vår egen håndtering av denne hendelsen i Stortingets administrasjon. Slik kan vi lære hvordan vi håndterte den og om vi kan forbedre oss i vår krisehåndtering framover, sier hun.

Onsdag i forrige uke opplyste Stortinget at de var rammet av nok et dataangrep etter at de fikk verifisert at data var hentet ut gjennom sårbarheter i e-posttjener-programvaren Exchange fra Microsoft.

– Vi vet at data er hentet ut, men med den kunnskapen vi har nå, så er det ikke gjort funn som tyder på at data er hentet ut fra epostsystemer eller portaler, sier stortingsdirektøren.

Angrepet er anmeldt, og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har nå åpnet etterforskning av saken, får NTB opplyst av PST.

Kan bruke IT-systemer som vanlig

Stortinget var raskt ute med å sikkerhetsoppdragere etter at de ble kjent med IT-angrepet, forklarer Andreassen. Passord er blitt oppdatert, og de jobber nå med ytterligere sikringstiltak – et arbeid som er pågående.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer