Provinshovedstaden Kunduz erobret av Taliban

Kunduz ble søndag erobret av Taliban etter harde kamper. Samtidig meldes det at Sar-e-Pul er falt, og dermed er fire provinshovedsteder falt på tre dager.

Et område i Lashkar Gah som ble bombet av det afghanske flyvåpen søndag. Flyvåpenet forsøker å stanse Tallibans framrykking mot byen. Foto: Abdul Khaliq / AP / NTB.
Et område i Lashkar Gah som ble bombet av det afghanske flyvåpen søndag. Flyvåpenet forsøker å stanse Tallibans framrykking mot byen. Foto: Abdul Khaliq / AP / NTB. Vis mer
Publisert

Kunduz er den mest betydningsfulle erobringen for Taliban siden en massiv offensiv startet over hele Afghanistan da utenlandske styrker i mai innledet siste fase av tilbaketrekkingen.

– Etter harde kamper og ved Guds nåde har mujaheddin erobret hovedstaden i Kunduz-provinsen, melder Taliban selv.

En AFP-medarbeider i byen bekrefter at byen er falt, og at Taliban har tatt kontroll over alle viktige offentlige bygninger.

Et medlem av provinsrådet, Amruddin Wall, sa søndag morgen at noen av sikkerhetsstyrkene hadde trukket seg tilbake i retning flyplassen, mens en annen innbygger beskrev kaotiske forhold.

Fullt kaos

– Taliban har nådd fram til byens hovedtorg, og fly bomber dem. Det er fullt kaos, sa en beboer, Abdul Aziz, på telefon.

Forsvarsdepartementet sier imidlertid at regjeringsstyrkene er i gang med å gjenerobre viktige anlegg, og hevder at radio- og TV-byggene er renset for Taliban-krigere.

Kunduz har vært et mål for Taliban lenge. De inntok byen i korte perioder i 2015 og 2016, men klarte ikke å holde den lenge.

Søndag ble det også meldt at Taliban har overtatt alle viktige bygninger i Sar-e-Pul, som er hovedstad i provinsen av samme navn, og at myndighetene har forskanset seg i en militærleir som nå er beleiret av Taliban.

Taket glipper i nord

Med Kunduz' og Sar-e-Puls fall synes regjeringens fra før svake kontroll over Nord-Afghanistan å glippe for hver time som går.

Nord-Afghanistan har lenge vært oppfattet som sterkt Taliban-fiendtlig, og det var der Taliban møtte sin hardeste motstand på 90-tallet.

De to byene er den tredje og fjerde provinshovedstaden Taliban har erobret på tre dager.

Fredag tok de Zaranj i Nimroz, og lørdag fulgte de opp med å innta Sheberghan i Jawzjan-provinsen, som er krigsherren Abdul Rashid Dostums hjemby.

Det er også harde kamper ved Herat i vest og Kandahar og Lashkar Gah i Helmand i sør.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer