USA-valget:

Professor: Risiko for at Trump vil nekte å gå av

– Det har gått i den retningen jeg fryktet, sier norsk statsviter som i 2017 advarte om faren for at Donald Trump kunne undergrave demokratiet i USA.

USA-VALG: Dette klippet har blitt sett av nesten 12 millioner på Twitter og flere uttrykker sin misnøye med presidenten etter dette. Reporter: Jeanette N. Vik Vis mer
Publisert

(SOL.no): – Det har gått i den retningen jeg fryktet, sier norsk statsviter som i 2017 advarte om faren for at Donald Trump kunne undergrave demokratiet i USA.

I ukene før han ble koronasmittet kom Trump med en rekke oppsiktsvekkende uttalelser om det amerikanske valget.

Presidenten ville ikke uten videre love å godta valgresultatet. Selv om han gjorde det dårlig på meningsmålingene, hevdet han at Demokratene bare kan vinne hvis de tyr til valgfusk.

– Det virker som han går ganske langt i å diskreditere valget, sier Tore Wig, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

Han frykter konsekvensene hvis Trump skulle tape med knapp margin og det blir strid i rettsvesenet om resultatet. Da mener Wig det vil være risiko for et «autoritært utfall» der Trump nekter å gå av.

– Folkets fiender

Presidentens påstander om valget føyer seg inn i en lang rekke uttalelser og handlinger som har fått kritikere til å kalle ham en trussel mot demokratiet i USA.

Han har lagt amerikanske medier for hat og gjentatte ganger stemplet dem som «folkets fiender». I tillegg har han rettet knallharde verbale angrep mot rettsvesenet og unnlatt å fordømme høyreradikale grupperinger som har brukt vold mot sine motstandere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer